Komentara: 3
Pregleda: 4245

U Subotici preminuo od H1N1 virusa

22.02.2011. u 03:42h
Izvor: RTV Yueco
U Subotici preminuo od H1N1 virusa

U petak je u Subotici preminuo pacijent oboleo od virusa gripa H1 N1. Radi se o osobi uzrasta 44 godine, bez prethodnog komorbiditeta, a do smrtnog ishoda je došlo nakon 15 dana bolesti. Ovo je peti smrtni slučaj u Vojvodini.

Šesti smrtni ishod registrovan je u subotu na teritoriji Sremske Mitrovice kod osobe uzrasta 33 godine nakon 11 dana bolesti gde je došlo do komplikacije osnovne bolesti.

Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo danas je izdao naredbu za potpunu zabranu posete bolesnicima na stacionarnom lečenju u ustanovama sekundarne i tercijarne zdravstvene zaštite, zbog porasta broja obolelih pacijenata, registrovanih smrtnih ishoda, kao i visokog intenziteta aktivnosti gripa H1N1 na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine. Takođe, u Naredbi se navodi da svi zdravstveni radnici moraju da se pridržavaju mera sprečavanja i suzbijanja gripa u bolnicama kako je predloženo Preporukom Republičke komisije za bolničke infekcije iz 2009. godine.

Do danas je virusološkim ispitivanjem u Institutu za virusologiju, vakcine i serume Torlak, Beograd, kod 80 pacijenata, sa područja AP Vojvodine, potvrđena infekcija izazvana virusima gripa.

Dominira podtip A(H1N1), koji je dokazan kod 73 pacijenta, a u pojedinačnim slučajevima su dokazani 3 slučaja virusa A(H3N2) i 4 slučaja virusa gripa tipa B.

Bolest je potvrđena na celoj teritoriji Vojvodine.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 13 godina i 2 meseca
Komentara: 3
Pregleda: 4245
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.