Komentara: 0
Pregleda: 3400

U Subotici otvoren Arhus centar

04.03.2011. u 17:46h
Izvor: RTV Yueco
U Subotici otvoren Arhus centar

U Subotici je otvoren Regionalni Arhuski centar u prizemlju Otvorenog univerziteta. Osnovni cilj osnivanja Regionalnog Arhus centra u Subotici je uspostavljanje saradnje između građana i lokalnih samouprava koje su među glavnim nosiocima obaveza konvencije, kao i zalaganje za implementaciju Arhuske konvencije u Srbiji na pokrajinskom nivou, počev od Severnobačkog i Severnobanatskog okruga sa tendencijom obuhvatanja celokupne teritorije Vojvodine. Tim povodom danas je potpisan i Memorandum o razumevanju između Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja, grada i Otvorenog univerziteta. Arhuski centar u Subotici je prvi u Vojvodini, drugi u Srbiji, a 30 u Evropi.

Svaki građanin ima pravo na pristup informacijama, učešće u postupku odlučivanja o pitanjima životne sredine pre donošenja konačnih odluka i pravnu zaštitu. Jačanje svesti javnosti i svakog pojedinca o tome šta on ne treba da čini ako želi zdravu životnu sredinu je izuzetno bitno i jedan od principa Arhuske konvencije.

Odredbama člana 74. Ustava Republike Srbije, definisano je da svako ima pravo na zdravu životnu sredinu i na blagovremeno i potpuno obaveštavanje o njenom stanju, da je svako, a posebno Republika Srbija i autonomna pokrajina, odgovoran za zaštitu životne sredine, kao i to da je svako dužan da čuva i poboljšava životnu sredinu.

Prvi Arhuski centar u Srbiji otvoren je u Kragujevcu, a drugi u Subotici.Narodna skupština Republike Srbije je usvojila Zakon o potvrđivanju pomenute konvencije i istu ratifikovala 12. maja 2009. godine.

Arhuska konvencija je konvencija o dostupnosti informacija, učešću javnosti u donošenju odluka i pravu na pravnu zaštitu u pitanjima životne sredine. Arhuska konvencija je usvojena 25. juna 1998. godine na četvrtoj Konferenciji "Životna sredina za Evropu" u gradu Arhusu u Danskoj.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 13 godina i 1 mesec
Komentara: 0
Pregleda: 3400
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.