• Pregleda: 3395

U Subotici obeležen Dan borca

U Subotici obeležen Dan borca

Gradski odbor SUBNOR-a obeležio je 4. juli Dana borca u Subotici. Svečanost je počela polaganjem venaca na Spomenik žrtvama fašizma, a vence su položili predstavnici Subnora, grada, DSHV-a, SPS-a, Jevrejske opštine i drugih organizacija. Svečana akademija povodom Dana borca i 7. jula, Dana ustanka, održana je juče u Velikoj većnici Gradske kuće, kojoj su prisustvovali i učesnici 8. Medjunarodnog festivala prijatelja dece iz Slovačke, Madjarske i Srbije, koji se po prvi put održava u Srbiji.

Na spomeniku žrtvama fašizma položeni su venci povodom Dana borca. Pre 70 godina doneta je odluka o dizanju opštenarodnog ustanka. Ustanak je podignut 7. jula 1941. godine, a prvi metak ispaljen je u Beloj Crkvi. Na taj način, počela je borba protiv okupatora i domaćih izdajnika.

Juče u Velikoj većnici održana je Svečana akademija kojoj su prisustvovala deca iz Slovačke, Mađarske i Srbije. Moto Osmog Međunarodnog festivala prijatelja dece glasi: „Zajedno u Evropu, za miran život“. Festival se po prvi put održava u Srbiji i trajaće do 9 jula.

Dan ustanka naroda Srbije u Drugom svetskom ratu 7. juli, tradicionalno će biti obeležan na Iriškom vencu u organizaciji SUBNOR Vojvodine. Na spomenik "Sloboda", simbol narodnosolobodilačkog otpora fašističkim okupatorima, vence palim borcima položiće predstavnici Izvršnog veća Vojvodine, boraca i njihovih organizacija, vojvođanskih brigada, političkih partija i predstavnici SUBNOR Vojvodine.

Izvor: RTV Yueco

povezane teme

0

Ova vest još uvek nije komentarisana.