Komentara: 0
Pregleda: 2750

U Subotici nema ilegalnih transplantacija

05.03.2009. u 17:31h
Izvor: Blic
<p>Subotički lekari, inspektori, predstavnici Ministarstva zdravlja, lokalne samouprave i Udruženja bubrežnih bolesnika juče su negirali mogućnost da u Subotici postoji privatna klinika na kojoj se obavljaju ilegalne transplantacije organa.</p>
U Subotici nema ilegalnih transplantacija

Reagujući na navode prof. dr Ninoslava Ivanovskog iz Kliničkog centra u Skoplju, iznete u emisiji RTV B92, složili su se u oceni da je tako nešto trenutno nemoguće jer ne postoje uslovi za tako složene zahvate, pa „ne treba ni dizati prašinu oko neproverenih i neargumentovanih informacija".

Prof. dr Ninoslav Ivanovski, sa Kliničkog centra iz Skoplja koji je u emisiji „Reakcija" RTV B92 emitovanoj u ponedeljak rekao „da je od pacijenata u Nišu čuo da se u Subotici obavlja ilegalna transplantacija organa", potvrdio je to i za „Blic". U telefonskoj izjavi dr Ivanovski kaže da se u startu ogradio od toga da su „priče koje je čuo tačne, ali da je želeo da alarmira srpsku javnost kako bi se utvrdila istina".
- Od pacijenata sa Odeljenja za hroničnu dijalizu u Nišu čuo sam da se u jednoj privatnoj medicinskoj ustanovi u Subotici obavlja ilegalna transplantacija organa. Pričali su da to radi lekar iz Ukrajine i da takvu uslugu naplaćuje 30.000 evra. Ne tvrdim da je to tačno i poznavajući kolege iz Srbije i ministra zdravlja nisam mogao da poverujem u tako nešto. Ali kako je ta priča već došla do mene, želeo sam da alarmiram javnost da bi se ipak ispitalo to što sam načuo. Zgrožen sam i samom pomisli na tako nešto i smatram da to treba pod hitno ispitati - rekao je dr Ivanovski.
Subotički zdravstveni inspektor dr Mirko Veličić tvrdi da na privatnim poliklinikama u Subotici trenutno nema uslova ni za jednostavnije zahvate nego što su transplantacije organa.
- U Subotici čak ne postoji nijedna privatna klinika, nego samo nekoliko poliklinika. Za tako komplikovane operacije kao što je presađivanje organa mora da se obavi mnoštvo analiza, kao i dugotrajna priprema i rehabilitacija pacijenata, a ovde čak nema ništa stacionarno, odnosno ni u jednoj privatnoj zdravstvenoj ustanovi u gradu ne postoji mogućnost smeštaja pacijenata, što je u slučajevima transplantacije neophodno. Pa i prof. dr Miodrag Stojković, čuveni genetičar, i pored dobre volje nije mogao da nađe partnera za saradnju u Subotici jer u privatnom sektoru ne postoje uslovi za složenije zahvate - ističe dr Veličić.
Tomica Milosavljević, ministar zdravlja u Vladi Srbije, kaže da nije gledao spornu emisiju na Televiziji B92, te da do sada nije čuo nijedan argument koji ide u prilog informaciji da se u Subotici rade ilegalne transplantacije organa.
- Bio sam pre dva dana u Nišu, gde sam se susreo i razgovarao sa načelnikom nefrološkog odeljenja i nikakve naznake da pomenuta informacija ima osnova nisam dobio - kaže Milosavljević.
Predsednik subotičke filijale Srpskog lekarskog društva dr Bojan Bagi ističe da nije video detalje iz emisije „Reakcija" i da se „zgražava nad mogućnošću ilegalne transplantacije organa, ali i neargumentovanim izjavama makedonskog kolege".
- Prvi put sada čujem da se slične priče vezuju za naš grad. Nemam nikakva saznanja da se neko ovde bavi ilegalnom transplantacijom organa, a kada bih imao, sigurno bih obavestio nadležne organe jer je to skrnavljenje profesije - rekao je „Blicu" dr Bagi.
U Udruženju bubrežnih bolesnika i invalida na kućnoj dijalizi Srbije, koje broji oko 5.000 registrovanih članova, tvrde da nemaju nikakva saznanja da u Subotici, niti bilo gde u Srbiji, postoje klinike na kojima je moguće obaviti ilegalne transplantacije.
- Imamo veliki broj članova u celoj zemlji sa kojima smo u stalnom kontaktu i nikada nismo dobili informaciju da je bilo kome od njih nuđena mogućnost da zdravstvene probleme reši na taj način. Ne verujem da u Subotici postoji takva klinika - rečeno je našem listu u Udruženju.
Gradonačelnik Subotice Saša Vučinić izjavio je da „nema apsolutno nikakva saznanja da se neko u Subotici bavi ilegalnom transplantacijom organa, kao i da lično ne veruje u to".

Niko nije čuo za „lekara iz Ukrajine”

U Subotici ne postoji nijedna privatna klinika, osim pet registrovanih poliklinika i više ordinacija i ambulanti u kojima nije moguće obaviti hirurške intervencije, naročito transplantaciju organa. Lekari i medicinsko osoblje iz nekoliko privatnih medicinskih ustanova tvrde da nikada nisu čuli „za ilegalnog lekara iz Ukrajine koji za 30.000 evra presađuje organe i da je za takav medicinski zahvat, pored specijalnih uslova, neophodno prethodno uraditi niz analiza”.

Izvor: Blic
Postavljeno pre 15 godina i 2 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 2750
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.