Komentara: 0
Pregleda: 1816
Foto

U SKC "Sveti Sava" počela 31. Nedelja pravoslavlja

12.04.2022. u 14:45h
Izvor: Subotica.com
Otvaranjem izložbe „Traganje za verom“ arhitekte Stevana J. Mićića u Srpskom kulturnom centru „Sveti Sava“ počela je 31. Nedelja pravoslavlja.
U SKC "Sveti Sava" počela 31. Nedelja pravoslavlja

Manifestaciju koja se tradicionalno održava pred najveći hrišćanski praznik Vaskrsenje Hristovo otvorio je otac Dušan Đukić, prenoseći blagoslove vladike bačkog Irineja.

- Nalazeći se u danima časnog posta želeo bih da sve nas podsetim na molitvu Svetog Jefrema koja se neprekidno čita tokom ovih dana u svetim hramovima. Sa tim mislima želim da dočekamo praznik nad praznicima Vaskrsenje Gospodnje u zdravlju i slozi sa najmilijima. Umetnicima želim da se zahvalim što su neštedeći trud i ljubav  predstavili nam svoja dela – poručio je otac Dušan.

U SKC "Sveti Sava" počela 31. Nedelja pravoslavlja

Da je pred nama još jedna Nedelja pravoslavlja tokom koje ćemo zagledani u veliki praznik biti u divnom prostoru Zadužbine Dušana Radića okruženi umetnošću i kulturom poručio je Srđan Samardžić, član Gradskog veća za privredu.

- U ovoj domaćinskoj kući iz 1888. godine koja okuplja srpski narod Subotice još od 1916. kada je prešla pod staranje naše crkve čućemo mnoge mudre reči, susresti se sa mnogim vrednim knjigama, slušati duhovnu i tradicionalnu muziku. Sve to nam je pomoglo da prebrodimo pandemijsku krizu a sada smo suočeni sa još većim nesigurnostima i iskušenjima kakve Evropa ne pamti od Dugog svetskog rata. Danas nam je nasušno potrebno upravo pravoslavlje, jedinstvo u vrednostima i miru u sebi – istakao je Samardžić dodajući da infrastrukturni razvoj grada mora da prati i razvoj kulture, te će zato ovakve manifestacije uvek imati podršku grada. - Ova manifestacija istrajava tri decenije u našem gradu u vremenima kada su krize bile u samom našoj kući i godinama kada smo se od njih oporavljali. Pravoslavlje i svetosavlje kao njegov srpski izraz uvek su nas čekali na ovoj adresi da se okrepimo, odmorimo i izađemo iz ove zadužbine spremni da se borimo sa izazovima i rešavamo probleme.

U SKC "Sveti Sava" počela 31. Nedelja pravoslavljaIzložba „Traganje za verom“ donela je ljubiteljima umetnosti zbirku crteža manastira po Srbiji i Atosu.

- Ovo su moji utisci sa mojih putovanja po Svetoj Gori ali i Evropi i Srbiji. To je nešto što je duboko u čoveku, utisci koje on u vidu određene ekspresije predstavlja drugima i to je nešto što mora da bude iskreno, ostaje iza čoveka kao nešto proživljeno – objašnjava autor Stevan J. Mićić.S obzirom da je u pitanju Sveta Gora to je moja molitva, moje traganje za verom. Svi mi na neki način u životu tragamo za verom. Bog mi je dao talenat da preko crteža iskažem ono što vidim, osetim... Zato centralni motiv izložbe nisu crteži sa putovanja nego pasteli kojima sam želeo da iskažem suštinu.

U SKC "Sveti Sava" počela 31. Nedelja pravoslavlja

Večeras će, u Zadužbini Dušana Radića, biti upriličeno predstavljanje zbornika radova "Eparhija Bačka u osmovekovnoj istoriji Srpske pravoslavne crkve". Program počinje od 19h.

Izvor: Subotica.com
Svečano otvaranje Nedelje pravoslavlja Svečano otvaranje Nedelje pravoslavlja Svečano otvaranje Nedelje pravoslavlja Svečano otvaranje Nedelje pravoslavlja Svečano otvaranje Nedelje pravoslavlja Svečano otvaranje Nedelje pravoslavlja Svečano otvaranje Nedelje pravoslavlja Svečano otvaranje Nedelje pravoslavlja
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 godine i 3 nedelje
Komentara: 0
Pregleda: 1816
Povezane teme

nedelja pravoslavlja

srpski kulturni centar sveti sava

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.