Komentara: 5
Pregleda: 1516

U SKC "Sveti Sava" biće održan trodnevni program "U slavu Vidovdana"

21.06.2023. u 11:00h
Izvor: Subotica.com
SKC "Sveti Sava" trodnevnim programom 22, 23 i 24. juna obeležava praznik Vidovdan. U okviru programa održaće se predavanje Slobodana Vladušića, predstavljanje ekdukativnog stripa o Nemanjićima i projekcija filma o knezu Lazaru.
U SKC "Sveti Sava" biće održan trodnevni program "U slavu Vidovdana"

Manifestacija "U slavu Vidovdana", kojom se obeležava značajan datum srpske istorije i veliki praznik, počinje u četvrtak, a završava u subotu. Programi će sva tri dana početi u 19 časova, a ulaz je besplatan. 

Na otvaranju manifestacije, u četvrtak, predavanje "Kosovski zavet danas" održaće prof. dr Slobodan Vladušić, univerzitetski profesor, književnik, romanopisac i esejista, ujedno i dobitnik brojnih nagrada za svoj književni rad.

U petak, 23. juna biće predstavljena edicija srpskog istorijskog i edukativnog stripa o Nemanjićima "Sjaj i senka Nemanjića". Gosti će biti Dragan Tomović, autor i Goran Milutinović, crtač i ilustrator. 

- Katedra za istoriju Filozofskog fakulteta u Beogadu i stručni konsultant prof. dr Siniša Mišić su pregledali, odobrili i potvrdili tekst tako da su glavni likovi i događaji autentično prikazani, kao i zadužbine, oružje, odeća. Ova edukativna edicija je idealna za decu i za sve ljubitelje istorije i stripa kao devete umetnosti. Vizuelna predstava istorije u formi stripa je jedinstvena kod nas i veoma je pogodna za lako učenje i upoznavanje sa svim  istorijskim događajima - navode organizatori.

Poslednjeg dana, u subotu, 24. juna održaće se projekcija filma "Knez Lazar - čovek čije se ime pamti kroz vekove", autora Marka Marinkovića. 

 - Dokumentarno – igrani film "Knez Lazar - čovek čije se ime pamti kroz vekove" prati život kneza Lazara Hrebeljanovića od rođenja, odrastanja na dvoru cara Dušana, preko venčanja sa Milicom i napredovanja do kneza, gradnje prestonog grada Kruševca, sve do same Kosovske bitke. U filmu govore eminentni stručnjaci iz oblasti istorije, crkvene istorije, arheologije i to sve kroz događaje i mesta koja su vezana za život i delovanje kneza Lazara - kažu organizatori. 

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 10 meseci i 4 nedelje
Komentara: 5
Pregleda: 1516
Povezane teme

skc sveti sava

zadužbina dušana radića

u slavu vidovdana

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.