Komentara: 7
Pregleda: 2811

U Segedinu održana konferencija o IPA projektu secesije

06.04.2013. u 17:14h
Izvor: RTV Yueco
U Segedinu je održana Otvarajuća konferencija IPA projekta „Dragulji na prekretnici stoleća-tematsko lutanje u čudesnom svetu secesije“. Projekat finansira Evropska unija sa 345 000 evra, a partner gradu Subotici je u ovom IPA projektu, u okviru Programa prekogranične saradnje sa Mađarskom je grad Segedin.
U Segedinu održana konferencija o IPA projektu secesije

Prisutni na konferenciji imali su priliku da se upoznaju sa detaljima projekta u okviru koga bi subotička Sinagoga trebalo da dobije severoistočnu fasadu.

Subotička Sinagoga će da dobije novu fasadu. Jedan od simbola Subotice rekonstruiše se godinama i do sada nikada nije pronađeno dovoljno novca da se radovi na Sinagogi završe. Kroz prekogranični IPA projekt u planu je da se rekonstruiše severnoistočna fasada objekta, za šta je preko projekta obezbeđeno 100 000 evra.

U okviru projekta rekonstruisaće se Sinagoga u Subotici, Grofovska palata u Segedinu i održati izložba u Senti, a obuhvata i pripremu foto serijala, publikacija, organizaciju radionica i konferencija, kao i nabavku računarske opreme. Na skupu je istaknuto da je osnovni cilj projekta očuvanje secesijskog nasleđa i njegova promocija u regionu. Član gradskog veća za međunarodnu saradnju je istakao da ovo nije jedini projekat koji se realizuje, a ima za cilj očuvanje arhitektonskog i kulturnog nasleđa.

U Segedinu održana konferencija o IPA projektu secesije

Projekat traje 16 meseci i počeo je sa realizacijom prvog januara ove godine, a završava se 30.aprila naredne godine. Ukupna vrednost projekata je 345 000 evra, stim da je od donacija obezbeđeno 293.000 evra. Vrednost projekta sa srpske strane iznosi 172.000 evra, od kojih se 146.000 evra odnosi na donacije, a 26.000 na sopstvena sredstva.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 11 godina i 1 nedelju
Komentara: 7
Pregleda: 2811
Povezane teme

IPA projekat

sinagoga

rekonstrukcija sinagoge

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.