• Pregleda: 2537

U Segedinu održana konferencija o IPA projektu secesije

U Segedinu je održana Otvarajuća konferencija IPA projekta „Dragulji na prekretnici stoleća-tematsko lutanje u čudesnom svetu secesije“. Projekat finansira Evropska unija sa 345 000 evra, a partner gradu Subotici je u ovom IPA projektu, u okviru Programa prekogranične saradnje sa Mađarskom je grad Segedin.
U Segedinu održana konferencija o IPA projektu secesije

Prisutni na konferenciji imali su priliku da se upoznaju sa detaljima projekta u okviru koga bi subotička Sinagoga trebalo da dobije severoistočnu fasadu.

Subotička Sinagoga će da dobije novu fasadu. Jedan od simbola Subotice rekonstruiše se godinama i do sada nikada nije pronađeno dovoljno novca da se radovi na Sinagogi završe. Kroz prekogranični IPA projekt u planu je da se rekonstruiše severnoistočna fasada objekta, za šta je preko projekta obezbeđeno 100 000 evra.

U okviru projekta rekonstruisaće se Sinagoga u Subotici, Grofovska palata u Segedinu i održati izložba u Senti, a obuhvata i pripremu foto serijala, publikacija, organizaciju radionica i konferencija, kao i nabavku računarske opreme. Na skupu je istaknuto da je osnovni cilj projekta očuvanje secesijskog nasleđa i njegova promocija u regionu. Član gradskog veća za međunarodnu saradnju je istakao da ovo nije jedini projekat koji se realizuje, a ima za cilj očuvanje arhitektonskog i kulturnog nasleđa.

Projekat traje 16 meseci i počeo je sa realizacijom prvog januara ove godine, a završava se 30.aprila naredne godine. Ukupna vrednost projekata je 345 000 evra, stim da je od donacija obezbeđeno 293.000 evra. Vrednost projekta sa srpske strane iznosi 172.000 evra, od kojih se 146.000 evra odnosi na donacije, a 26.000 na sopstvena sredstva.

Izvor: RTV Yueco / Autor: Sandra Iršević

povezane teme

7
dokle Odgovori
Voleo bih da se napiše koliko je dosad uloženo u rekonstrukciju sinagoge,pogotovo pred svake izbore zadnjih godina su se ogromna sredstva izdvajala za sinagogu,dosta je bilo ja predlažem da sve te pare usmerite u privredu otvarajte radna mesta.
bukin Odgovori
I naravno Dzej!
rax Odgovori
znala sam po naslovu, ko ce biti na fotografiji.
Hocu da znam! Odgovori
Gde su IPA fondovi i stotine hiljada evra, tu je i naš Džej. Koja karijera?!
kojot Odgovori
већину средстава за реконструкцију синагоге је дала јеврејска заједница!!!!
popaj Odgovori
Tandara broć.......Da Vas nešto pitam @bukin pošto vidim da poznjete "Čorbin" opus, dali je On spominjao pored Džeja i onog što nosi gaće preko pantalona i ume SVE pod ovom nebeskom kapom a i šire.
I naravno Džej,meni liči više na na ovog što nezna pravila oblačenja.
Naravno vidim da je Džeja već narod usvojio pa neka i tako ostane.Okrenimo palac na gore za @bukin-a i Džeja.
lidija Odgovori
a koji deo je severoistočna fasada?
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.