Komentara: 39
Pregleda: 12805

U Privrednoj zoni „Mali Bajmok“ uskoro nova radna mesta

13.02.2018. u 18:13h
Izvor: Subotica.com
Kada su davne 1842. godine tadašnje vlasti odlučile da se severna obala Palićkog jezera uredi kao kupalište, ta odluka je, vreme je to itekako pokazalo, bila prekretnica u turističkom razvoju Subotice. Slična prekretnica, ali u privrednom razvoju, bila je odluka od pre osam godina da se 53 hektara zemljišta u Malom Bajmoku, tik uz put Subotica-Sombor, infrastrukturno uredi i pretvori u industrijsku zonu.
U Privrednoj zoni „Mali Bajmok“ uskoro nova radna mesta

- Od 2010. godine do danas uloženo je oko 300 miliona dinara u infrastrukturno opremanje privredne zone „Mali Bajmok“. Tu se podrazumeva izrada potrebne projektno - tehničke dokumentacije i izvođenje radova na vodovodnoj i kanalizacionoj mreži, gasovodu, električnoj energiji, IT, saobraćajnicama i saobraćajnim priključcima, pešačkim stazama, uličnoj rasveti i autobuskim stajalištima – podseća Srđan Samardžić, član Gradskog veća za privredu. - Deo sredstava za infrastrukturno opremanje grad je obezbedio iz sopstvenih izvora - budžeta, a deo putem sufinansiranja iz sredstava Vlade Republike Srbije, Vlade Autonomne Pokrajine Vojvodine, Fonda za kapitalna ulaganja APV, EPS -a.

Iako je donošenje ove odluke pratilo mnogo polemika, ona se vrlo brzo pokazala itekako ispravnom. Jedan za drugim „stanari“ Zone postajali su „Simens“, „Dunkermotoren“, „Ametek“, „Norma grupa“, „Kontinental-Kontiteh“, „Gordon-Kalcedonija“ i „Svarovski“, u čijim pogonima trenutno radi čak oko 6.000 ljudi.

U ovom društvu narednih nekoliko meseci trebalo bi da bude i italijanski investor „Caminada“, koji je prošle godine počeo izgradnju hale.

- U prvom kvartalu 2018. godine očekuje se završetak radova na izgradnji proizvodnog objekta italijanskog investitora „Caminada“ iz oblasti proizvodnje brizgane plastike za elektro industriju veličine oko 2.000 kvadratnih metara. Radi se o prvoj faza investicije u kojoj će biti zaposleno oko 50 radnika, dok se u narednom periodu očekuje realizacija narednih faza što podrazumeva izgradnju dodatnih kapaciteta (2.000 m2 +2.000 m2) i otvaranje novih radnih mesta – najavljuje Samardžić.

Naši sugrađani često znaju da kažu da kroz Mali Bajmok prepodne ne mogu da prođu zbog Buvljaka, a uveče zbog Zone i njenih radnika koji se vraćaju s posla, što gradskim autobusima, što biciklima, sopstvenim vozilima ili organizovanim prevozom u druga okolna mesta.U poslednje tri godine JP „Subotica trans“  proširilo je svoj vozni park za 13 autobusa koji uglavnom saobraćaju na relaciji Palić - Mali Bajmok.

- Zahvaljujući poslovanju stranih investitora od 2016. godine Subotica se nalazi u spoljnotrgovinskom suficitu od sedam do deset odsto, što se prvi put dešava od kraja osamdesetih godina prošlog veka. U izvoznom bilansu grada učešće kompanija iz Slobodne zone  je oko 60 odsto ukupnog izvoza – ističe Samardžić. - U svakom slučaju posle primarnih efekata, kao što su otvaranje novih radnih mesta, smanjenje stope nezaposlenosti, privrednog razvoja, koji su primetni, ne manje bitni su sekundarni efekti a tiču se preuzimanja novih tehnologija, procesa i znanja kroz saradnju stranih kompanija sa visokim, višim i srednjim stručnim školama.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 2 meseca
Komentara: 39
Pregleda: 12805
Povezane teme

slobodna zona subotica

slobodna zona mali bajmok

privredna zona mali bajmok

industrijska zona mali bajmok

srđan samardžić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.