Komentara: 2
Pregleda: 5560

U Prekršajnom sudu najviše predmeta vezanih za kršenje saobraćajnih propisa

20.07.2016. u 17:08h
Izvor: Subotica.com
U odnosu na prošlu godinu kada je Prekršajni sud imao najviše predmeta vezanih za ilegalni prelazak državne granice, u prvih šest meseci najbrojniji su bili oni koji se odnose na saobraćajne prekršaje. U posmatranom periodu, registrovano je oko 9200 predmeta, od kojih su novoprimljena bila 3934.
U Prekršajnom sudu najviše predmeta vezanih za kršenje saobraćajnih propisa

Značajno smanjenje broja predmeta vezanih za povredu propisa u prelasku državne granice rasteretilo je rad sudija, pa je prema rečima predsednika Prekršajnog suda, Ljube Simića, postignuta veća efikasnost.

- Osuđujućih presuda koje se izvršavaju pre pravosnažnosti doneto je oko 750, pri čemu je veći deo tih presuda donet za kršenje saobraćajnih propisa. U posmatranom periodu smo rešili više predmeta nego što smo dobili, to je važno za efikasnost rada suda. Priliv predmeta je savladan, a u odnosu na 1. januar broj predmeta je čak smanjen za 500. Mislim da ćemo kraj godine dočekati u relaksiranom stanju pri čemu mislim na zadovoljavajući broj predmeta koji sudija može da prati i reši, u poređenju sa prošlom godinom kada je zbog ilegalnog prelaska državne granice u postupku bilo oko čak 9000 lica - izrazio je zadovoljstvo Ljubo Simić.

Na povećanje efikasnosti rada će uticati i izmena Zakona o prekršajima u načinu dostavljanja pismena, čija je puna primena počela pre nedelju dana. Jedan od najvećih problema sudskih postupaka do sada se upravo odnosio na nemogućnost uručenja pismena, što je često dovodilo do zastarelosti predmeta.

- U odnosu na dosadašnja rešenja, Zakon o prekršajima licu koje se zatekne u stanu ili na radnom mestu ostavlja obaveštenje da učinilac prekšaja pismeno podigne u sudu u roku od 15 dana. Do sada je bila situacija da su lica obaveštavana od strane poštanskih službenika da mogu preuzeti pošiljku u roku od 5 dana. Pošto većina građana to nije poštovala, dostava nije bila uredna. Sa ovim izmenama, kada lice ne dođe po pismeno kako mu je ostavljeno na obaveštenju, ističe se na oglasnu tablu suda i smatra se da je uredno dostavljeno. Građanin koji nije došao po svoj poziv ili presudu imaće štetne posledice, jer će propustiti rokove za žalbu. Posledice su sada prebačene na učinioca prekršaja. Za ovih nedelju dana od kada je počela puna primena, ljudi masovno dolaze u prostorije suda po presudu, čak i pre nego što se nama vrati obaveštenje, tako da je ova izmena dala odlične rezultate -kaže Simić.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 godina i 8 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 5560
Povezane teme

prekršajni sud

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.