Komentara: 44
Pregleda: 2712

U ponedeljak polaganje venaca povodom Dana pobede nad fašizmom i šetnja "Besmrtnog puka"

08.05.2022. u 20:20h
Izvor: Subotica.com
Subotica i Srbija se i ove godine pridružuju sećanju na dan kada je pre 77 godina nacistička Nemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svetskom ratu. Nažalost, današnja dešavanja na istoku Evrope svedoče da nacizam nije iskorenjen, štaviše da živi i biva podržavan od nekadašnjih ratnih saveznika velike Rusije, odnosno SSSR-a.
U ponedeljak polaganje venaca povodom Dana pobede nad fašizmom i šetnja "Besmrtnog puka"

Gradski odbor SUBNOR-a i Lokalna samouprava Subotica, u ponedeljak, 9. maja, organizuju obeležavanja Dana pobede nad fašizmom.   

- Ovo je veliki praznik, dan kada se završila petogodišnji terror fašističkih snaga na čelu sa Nemačkom nad celom Evropom. Najviše žrtvava u toj borbi dala je bratska Rusija, čuvena Crvena armija, ona je izgubila više od 22 miliona ljudi, kako boraca, tako i stanovništva. Kada se uzme broj stanovništva, ni mi nismo bolje prošli, naročito je stradao srpski narod, više od 600 hiljada srpskih duša stradalo je u tom nesrećnom ratu – podsetio je Maksim Bakrač, predsednik Gradske organizacije SUBNOR-a.

U ponedeljak polaganje venaca povodom Dana pobede nad fašizmom i šetnja "Besmrtnog puka"

Na kulturu sećanja šetnjom "Besmrtnog puka" pozvao je i Ruski dom u Beogradu. Okupljanje u Subotici biće na Trgu žrtava fašizma u 10 časova.

- Sačuvajmo sećanje na junačku borbu naših predaka protiv nacizma i nevine žrtve, stradale u Drugom svetskom ratu zarad mirnog neba za buduće generacije! Pridružite se šetnji „Besmrtnog puka“ - navodi se u pozivu Ruskog doma u Beogradu.

U ponedeljak polaganje venaca povodom Dana pobede nad fašizmom i šetnja "Besmrtnog puka"

Pored Subotice šetnja sećanja i zahvalnosti održaće se širom Srbije i to na lokacijama: Beograd - Vukov spomenik (10h), Novi Sad - Kej žrtava racije (13:30), Niš - ispred nacističkog logora "Crveni krst", Kragujevac - Đački trg (16h), Kruševac - Spomenik poginulim vojnicima Crvene armije (9h), Kraljevo - Spomenik pobede i otpora (10h), Užice - Narodni muzej (16:30), Zlatibor - Kraljev trg (17h), Aranđelovac - Žućin parkić (11h), Pirot - Trg ispred Doma kulture (12h), Kikinda - Spomenik "Tuga" (11h) i Opovo - Spomenik poginulih u ratovima (10h).

Nakon polaganja venaca na Spomenik žrtvama fašizma (10h), polaganje venaca će se nastaviti u Spomen-kompleksu palim crvenoarmejcima na Pravoslavnom groblju u Dudovoj šumi (11h). 

U ponedeljak polaganje venaca povodom Dana pobede nad fašizmom i šetnja "Besmrtnog puka"Povodom obeležavanja 77. godišnjice pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, 9. maja, u Moskvi, po prvi put biće predstavljena Međunarodna scena ,,Besmrtnog puka“.

U programu koncerta učestvovaće poznati ruski estradni umetnici, muzičari, izvođači i umetnički ansambli iz više od 40 zemalja sveta: Srbije, Indije, Kine, Turske, Grčke, Španije, Francuske, Kube, Argentine, Crne Gore, Maroka, Mongolije, Južne Koreje, Egipta, Tunisa, zemalja Zajednice nezavisnih država - Belorusije, Kazahstana, Uzbekistana, Tadžikistana, Kirgistana, Jermenije, Azerbejdžana, Moldavije, republika LNR i DNR i dr. Predstavnica Srbije na ovom muzičkom događaju biće Pavlina Radovanović sa Kosova i Metohije.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 godinu i 11 meseci
Komentara: 44
Pregleda: 2712

Povezana vest

Povezane teme

dan pobede nad fašizmom

dan pobede 9. maj

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.