• Pregleda: 752

U ponedeljak počinje Festival klasične gitare „EuroStrings 2019“

Ljubitelji klasične gitare imaće priliku da uživaju u njenom prepoznatljivom zvuku na drugom Festivalu „EuroStrings 2019", koji počinje u ponedeljak u 19 časova u Savremenoj galeriji.
U ponedeljak počinje Festival klasične gitare „EuroStrings 2019“

Na tri koncertne večeri, 8. 9 i 10. aprila, pred subotičkom publikom nastupiće Juki Saito iz Japana, Žužana Vezu iz Poljske, Peter Groaneis iz Nemačke, Dimitris Sokaris iz Grčke, Emanuel Soviz iz Čilea i Gabor Hart iz Mađarske. Oni će izvoditi kompozicije iz gotovo svih epoha, od baroka do savremene muzike, a Subotičani će imati priliku da čuju i neke aranžmane koji su sami umetnici radili.

- Projekat je regionalnog karaktera i ima za cilj promociju klasične gitare.  U saradnji sa još 17 festivala istog karaktera, a podražan je i od Kreativne Evrope 2018-2022 – ističe Miloš Radović iz Udurženja „Elekte“. – Najbolja ilustracija značaja festivala je da je  prošle godine na njemu nastupio Rafael Fejatr iz Francuske, koji je  osvojio prvu nagradu na zvanično najvažnijem takmičenju za klasičnu gitaru u SAD. Tako da su Subotičani imali priliku da slušaju najboljeng mladog gitaristu na svetu za 2018. godinu

I ove godine u program će biti uključeni najtalentovaniji učenici subotičke Muzičke škole, koji će imati  priliku da pohađaju majstorske radionice.

- Saradnja sa ovim festivalom je počela prošle godine i naši učenici su učestvovali na njemu kao predgrupa, odnosno svirali su pre festivalskih gostiju. Tu tradiciju nastavljamo i sada a novina je da će u našoj školi biti organizovani „master class“-ovi, koje će držati umetnici koji nastupaju – najavljuje Dragana Nikolić, direktorka Muzičke škole u Subotici. – Naši učenici će tako dobiti nova znanja, drugačije poglede na stilove... Na njima će moći da prisustvuju i naši nastavnici, kao i predavači u drugim muzičkim školama.

Domaćin festivala je Savremena galerija, čiji će ambijent zvuku akustične gitare dati dodatnu čar.

- Saradnja je počela  prošle godine i ona treba da se nastavi i čast nam je što ćemo biti domaćini ovakvom festivalu.  Savremena galerija će sigurno biti prostor, koji će kada se u njemu bude čula muzika umetnosti dati jedan novi smisao.

Festival organizuju Udruženje „Electe“ i Asocijacija gitarista Vojvodine u saradnji sa Udruženjem gitarista iz Segedina, Muzičkom školom i Savremenom galerijom. Ulaz na koncerte i predavanja je slobodan.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

0

Ova vest još uvek nije komentarisana.