• Pregleda: 4262

U ponedeljak Bunjevci obeležavaju nacionalni praznik

U ponedeljak Bunjevci obeležavaju nacionalni praznik

“Izjasni se slobodno” da si po nacionalnoj pripadnosti Bunjevac i da ti je maternji jezik Bunjevački slogan je kampanje Bunjevačkog nacionalnog saveta za predstojeći popis stanovništva. U bunjevačkom savetu ističu da imaju mnogo volontera, dve političke partije i njihove kulturne institucije.

U školama se uči bunjevački govor sa elementima kulture od 1 do 4 razreda, kao i od 5 do 8 razreda osnovne škole. U narednom periodu će Savet raditi i na standardizaciji bunjevačkog jezika.

U ponedeljak, sa početkom u 18 časova biće obeležen jedan od četiri praznika bunjevačke nacionalne manjine, Dan dužijance.

Izvor: RTV Yueco

povezane teme

2
tanja Odgovori
Dužijanca je u nedelju!
Milosav Odgovori
Ja zivim u Somboru,a jedno vreme sam radio u Subotici i imao prilike da upoznam Vas Bunjevce kao plemenite,radne i razdragane ljude,neopterecene dnevnom politikom,prave gradjane srbije i Vojvodine.Drage su mi te Vase manifestacije Druzijance i sve mi je zao kako i ja tu ne pripadam,da se malo vozim i uzivam u tako lijepoj tradiciji.Zasto da nemate svoj jezik i naciju,samo napred Bunjevac je ponos biti,a druge postovati.Moj savet je da organizujete primer u Somboru na trgu javnu tribinu o primer porijeklu Bunjevaca,rad i zivot u Vojvodini,jer srpski narod o tome jako malo zna.Iskreno Vas pozdravlja ,pisite.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.