Komentara: 4
Pregleda: 4191
Foto

U Mišićevu obeležen vek od smrti Vojvode Živojina Mišića

20.01.2021. u 14:15h
Izvor: Subotica.com
Polaganjem venaca na spomenik Vojvodi Živojinu Mišiću danas je u Mišićevu obeležena stogodišnjica smrti velikog srpskog vojskovođe.
U Mišićevu obeležen vek od smrti Vojvode Živojina Mišića

Mišićevo je jedino selo u Srbiji koje nosi ime po jednom od najvećih vojskovođa koje je Srbija ikada imala. Spomenik gde je odata počast dar je opštine Mionica, u čijem selu Struganik je rođen Živojin Mišić.

- Selo su 1925. osnovali solunski dobrovoljci, koji su agrarnom reformom dobili po pet hektara zemlje i kućni plac. Ime je dobilo po Vojvodi Mišiću, to su se složili svi jer je većini bio komandant prilikom proboja Solunskog fronta. Od tada do danas selo nije menjalo ime – podseća Pero Šunjka iz Mišićeva. – Na mestu gde je danas spomenik nekada je bio Kaponjski pašnjak i đeram. Preživeli Solunci došli su na golu ledinu i podigli ovo selo. Ono se nije puno razvijalo, ali je ostalo i opstalo. Najveći nam je ponos ime koje selo nosi.

U Mišićevu obeležen vek od smrti Vojvode Živojina MišićaAgrarnom reformom, koja je počela takođe pre nešto više od jednog veka, nastale su brojne dobrovoljačke kolonije u okolini Subotice. Uz Mišićevo tu su i  Bajmočka Rata, Masarikovo, General Hadžićevo, Bačko Dušanovo, Naumovićevo, Hajdukovo, a malo dalje i Aleksa Šantić, Rastina, Karađorđevo, Tomislavci... Neke od njih su se nažalost ugasile, a neke su prerasle u sela sa tradicijom.

- Na današnji dan obeležavamo kraj Vojvodinog života i njegovo odlazak u vojnu i narodnu legendu.  Otišao je baš kada je desetine srpskih vojnika kojima je on komandovao u  Velikom ratu dobilo od svog kralja zemlju na ovim prostorima, kako bi u miru obnovili svoj život i kako bi im se otadžbina bar delimočno odužila – poručio je Srđan Samardžić, član Gradskog veća za privredu. – Naseljavanje porodica solunskih dobrovoljaca i zaslužnih vojnika oplemenilo je sever Bačke i druge krajeve Vojvodine. Grad Subotica će težiti da  kada se okonča pandemia korona virusa na najsvečaniji način proslavi kolonizaciju i nastanak subotičkih sela.

U Mišićevu obeležen vek od smrti Vojvode Živojina MišićaVojvoda Živojin Mišić (1855-1921) bio je vojskovođa, koji je uz svoj narod bio u Balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu, u kome je komandovao Prvom armijom i izvojevao veliku pobedu u Kolubarskoj bici. Taktika iz te bitke se i danas izučava u vojnim udžbenicima ne samo u Srbiji, nego i u Evropi. Zbog neslaganja sa planom povlačenja srpske vojske i stanovništa preko Albanije, došao je u sukob sa regentom Aleksandrom, ali se na čelo srpske vojske vraća 1918. i upravlja probojem Solunskog fronta. Zanimljivo je da je u svojoj bogatoj vojničkoj karijeri tri puta bio penzionisan ali i vraćan na položaj kada je srpskom narodu bilo najteže. Vojvoda Mišić bio je jedan od potpisnika Vojne konvencije o primirju u Ugarskoj 1918. godine, a najvižniji deo tog akta je demarkaciona linija reka Maroš-Subotica-Baja-Pečuj-reka Drava.

Izvor: Subotica.com
Polaganje venaca na spomenik Vojvodi Živojinu Mišiću Polaganje venaca na spomenik Vojvodi Živojinu Mišiću Polaganje venaca na spomenik Vojvodi Živojinu Mišiću Polaganje venaca na spomenik Vojvodi Živojinu Mišiću Polaganje venaca na spomenik Vojvodi Živojinu Mišiću Polaganje venaca na spomenik Vojvodi Živojinu Mišiću Polaganje venaca na spomenik Vojvodi Živojinu Mišiću Polaganje venaca na spomenik Vojvodi Živojinu Mišiću
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 3 godine i 3 meseca
Komentara: 4
Pregleda: 4191
Povezane teme

mišićevo

polaganje venaca

srđan samardžić

vojvoda živojin mišić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.