Komentara: 47
Pregleda: 7784
Foto

U Mini Jugoslaviji obeležen nekadašnji Dan Republike (SFRJ)

29.11.2019. u 14:10h
Izvor: Subotica.com
Subotički jugonostalgičari položili su jutros vence na spomenik Josipu Brozu Titu u Mini Jugoslaviji, a dan kada je rođena SFRJ obeležiće večeras i svečanom akademijom.
U Mini Jugoslaviji obeležen nekadašnji Dan Republike (SFRJ)

Na prostoru četvrte Mini Jugoslavije, polaganjem venaca na spomenik Josipu Brzu Titu, danas je obeležen nekadašnji Dan Republike – 29. novembar. Ivom prilikom okupili su se članovi „Centra Tito“, Društva za istinu o NOB-u i drugi poštovaoci ovog nekada velikog i značajnog praznika.

- Obeležavamo Dan Republike, jer veliki broj građana, čak oko 70 odsto govori da smo lepo živeli u Jugoslaviji.  Te Jugoslavije više nema ali nema razloga da dobre stvari, koje su značajne za razvoj Srbije,  ne negujemo i dalje – poručuje Mikloš Olajoš Nađ. - To su nezavisnot, pravo rad, zajedništvo... Mi danas ugrađujemo jednu ciglu za život svih zajednica u Srbiji.

U Mini Jugoslaviji obeležen nekadašnji Dan Republike (SFRJ)

Osnivač četvrte Mini Jugoslavije, Blaško Gabrić, smatra da nije bilo većeg praznika od 29. novembra.

- Za vreme bivše Jugoslavije imali smo praznik kada je radnička klasa slavila u svakom preduzeću, Nova godina i 29. novembar bila su dva praznika koja niko nije hteo da propusti – seća se Blaško Gabrić. - Danas svi vidimo šta je izolacija, mi smo imali  „United Europe“  dok Evropa nije znala šta je to. Jugoslavija je bila idealna zemlja na planeti, nigde radnička klasa nije imala toliko prava jer je bila vlasnik kapitala, nije bilo otkaza, novac se prebacivao onima koji nemaju, a sad se puni budžet i samo oni koji su u stranci mogu da dobiju nešto.

U Mini Jugoslaviji obeležen nekadašnji Dan Republike (SFRJ)

I za Dragutina Filipovića (81) Dan Republike je bio dan za pamćenje.

- To je bio najlepši praznik jer se nismo izdvajili ni odećom ni po čemu drugom, a na svakom obrazu ste mogli da vidite osmeh i radost, svi smo primali platu na neko šalteru, strpljivo redu. Večito sam bio naklonjen kolegijalnosti, marksizmu da govorim u ime besklasnog društva. Ne mogu da zamislim da postoje klase među ljudima – jasan je Filipović. - U radnim kolektivima i akcijama smo obeležavali ovaj datum, posećivali mesta velikih borbi. To vreme mi itekako nedostaje . Mešana je naša Subotica, takva je bila i Jugoslavija  i svi su bili drugovi.

U Mini Jugoslaviji obeležen nekadašnji Dan Republike (SFRJ)

Svečana akademija povodom Dana Republike, pod nazivom "75 godina od oslobođenja Subotice", održaće se večeras od 18 časova u svečanoj sali Otvorenog univerziteta.

- Kulturno-umetnička priredba posvećena je životu zajedno i svim drugim civilizacijskim vrednostima. Program će izvoditi umetnici-amateri iz Subotice i okoline. Na akademiji će biti uručene AVNOJ-ske zahvalnice za životno delo, a ove godine će ih dobiti: Mihajlo Miša Kmezić, Katica Bačić, Zoltan Kujundžić i Ivan Kinčeš - poručuju iz Centra "Tito".

Izvor: Subotica.com
Polaganje venaca na spomen-bistu Josipa Broza Tita povodom Dana SFRJ Polaganje venaca na spomen-bistu Josipa Broza Tita povodom Dana SFRJ Polaganje venaca na spomen-bistu Josipa Broza Tita povodom Dana SFRJ Polaganje venaca na spomen-bistu Josipa Broza Tita povodom Dana SFRJ Polaganje venaca na spomen-bistu Josipa Broza Tita povodom Dana SFRJ Polaganje venaca na spomen-bistu Josipa Broza Tita povodom Dana SFRJ Polaganje venaca na spomen-bistu Josipa Broza Tita povodom Dana SFRJ Polaganje venaca na spomen-bistu Josipa Broza Tita povodom Dana SFRJ
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 4 godine i 3 meseca
Komentara: 47
Pregleda: 7784
Povezane teme

mini jugoslavija

29. novembar

dan republike

jugonostalgičari

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.