Komentara: 21
Pregleda: 4419

U Ljutovu održani "Maska svatovi"

18.02.2015. u 16:56h
Izvor: Subotica.com
Kraj zime i Poklada se u Ljutovu već godinama obeležava starim bunjevačkim običajem Maska svatovima. Na taj način Ljutovčani imaju priliku da se još jednom pred veliku korizmenu post provesele uz muziku, pesmu i igru. Tako su se u utorak, poslednjeg dana Poklada, okupili učesnici svatova i posetili nekoliko bunjevačkih porodica.
U Ljutovu održani "Maska svatovi"

- Maska svatovi je pokladni običaj Bunjevaca od davnina.  Zima polagano izlazi, približava se proleće i rađa se novi život, pa se zato prave svatovi koji svojom muzikom i  zvonjavom idu kroz selo, i tako plaše zimu i nečiste sile sa  ciljem da što pre odu i da se ne vrate – objašnjava učesnik svatova Petar Ivković, kojem je pripala uloga popa.

Kao i svi drugi svatovi, i Maska svatovi se sastoje od redovnih učesnika – mlade, mladoženje, kuma, starog svata, svekra, svekrve i drugih zvanica, a ono što je posebno zanimljivo za ovaj običaj je da su tom prilikom muškarci obučeni kao žene, i obrnuto. Tako maskirani, veseli i uz pratnju muzike, svatovi na fijakerima idu po kućama gde ih domaćini rado ugoste i počaste, pa se tada svatovi na hladnom vremenu zagreju uz po koje kolo.

Najsvečaniji deo svadbe je venčanje, koje se svake godine upriliči u prostorijama Doma kulture. Mladence dočekaju svekar i svekrva, a posle odigranog kola, pop ih obično na šaljiv način venčava. Kako to običaj nalaže, obavi se i ples sa mladom, a tada sledi veselje sa prisutnim gostima.

Maska svatove organizuje Udruženje građana “Bunjevci - Ljutovo” iz Ljutova, a da ovaj događaj predstavlja jedan stari i pomalo redak običaj kojeg vredi sačuvati od zaborava i preneti na mlađe generacije, potvrđuje i veliki broj prisutnih gostiju kako iz Ljutova, tako i iz okoline.

Izvor: Subotica.com
Stari bunjevački običaj: "Maska svatovi" Stari bunjevački običaj: "Maska svatovi" Stari bunjevački običaj: "Maska svatovi" Stari bunjevački običaj: "Maska svatovi" Stari bunjevački običaj: "Maska svatovi" Stari bunjevački običaj: "Maska svatovi" Stari bunjevački običaj: "Maska svatovi" Stari bunjevački običaj: "Maska svatovi"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 9 godina i 2 meseca
Komentara: 21
Pregleda: 4419
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.