Komentara: 0
Pregleda: 3632

U Ljubljani održana izložba posvećena srpskom lutkarstvu i pozorišnom stvaralaštvu

29.04.2013. u 14:14h
U okviru obeležavanja jubileja - 20 godina Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici, u sredu, 24. aprila, u Narodnom muzeju Slovenije u Ljubljani svečano je otvorena izložba posvećena srpskom lutkarstvu i pozorišnom stvaralaštvu za decu pod nazivom "Svetovi i junaci".
U Ljubljani održana izložba posvećena srpskom lutkarstvu i pozorišnom stvaralaštvu

Ovu izložbu, koja je istovremeno je i deo međunarodnog evropskog projekta Puppet Nomad Academy 3 (Lutkarska nomadska akademija 3) koji sufinansira Evropska komisija (program Kultura 2007-2013), realizovali su Pozorišni muzej Vojvodine, Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici i Mini teatar iz Ljubljane kao nosilac projekta.

Prisutnima su se obratili gospođa Barbara Ravnik, direktorica Narodnog muzeja Slovenije, gospodin Robert Waltl, direktor Mini teatra, gospodin Slobodan Marković, direktor Međunarodnog festivala pozorišta za decu, i ambasador Srbije u Sloveniji gospodin Aleksandar Radovanović, a izložbu je prigodnim govorom otvorio gradonačelnik Ljubljane gospodin Zoran Janković.

Direktoru Festivala Slobodanu Markoviću tom prilikom uručena je Pengova nagrada (sigledal.org/geslo/Jože_Pengov) koju mu je dodelio programski odbor slovenačke Unime za doprinos međunarodnoj kulturnoj saradnji i promociji i popularizaciji slovenačke lutkarske umetnosti. Nagrada se dodeljuje u vidu kipa pod nazivom „Valovanje“ (Talasi) umetnika Draga Vit Rozmana.

U Ljubljani održana izložba posvećena srpskom lutkarstvu i pozorišnom stvaralaštvuIzdvajamo iz zvaničnog obrazloženja:

„Slobodan Marković je duhovni otac i osnivač Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici. Dvadeset godina organizuje i vodi Međunarodni festival koji je mesto okupljanja pozorišta za decu i mlade, lutkarskih i dramskih predstava, koje kao selektor sklapa u kvalitetnu i izbalasiranu celinu. I u teškim vremenima posle raspada zajedničke države bio je u stanju da napravi festival koji je mesto susretanja umetnika iz svih oblasti sa najboljim predstavama iz celog sveta. Specifičnost Festivala su predstave iz udaljenih kultura država bivšeg Sovjetskog Saveza koje je Slobodan predstavio Evropi. Nikada ne zaboravi da u selekciju uvrsti kvalitetne predstave slovenačkih pozorišta. Tako je na prošlogodišnjem, 19. festivalu maja 2012. godine Grand Prix festivala osvojila predstava „Snežana“ Mini teatra iz Ljubljane“.

Ovo je samo jedna u nizu značajnih nagrada koje su dobili Festival i Slobodan Marković. Podsetimo, ukazom predsednika Ruske Federacije Dimitrija Medvedeva od 2. februara 2011. g. za ogroman doprinos u razvoju rusko-srpske saradnje i rad na popularizaciji ruske kulture u inostranstvu gospodin Slobodan Marković odlikovan je Ordenom prijateljstva. Za svoj izuzetan doprinos razvoju scenske umetnosti za decu i kulture uopšte, Festival je 2005. godine nagrađen VUKOVOM NAGRADOM, najvećim kulturnim priznanjem u Republici Srbiji, dok je godine 2009. Međunarodnom festivalu pozorišta za decu dodeljena nagrada PRO URBE za značajan doprinos razvitku i ugledu grada Subotice podizanjem njegovih materijalnih i duhovnih vrednosti.

U Ljubljani održana izložba posvećena srpskom lutkarstvu i pozorišnom stvaralaštvu

U Ljubljani održana izložba posvećena srpskom lutkarstvu i pozorišnom stvaralaštvu

Izložba, koja će posetiocima biti dostupna do 14. maja, obuhvata građu iz arhiva Dečjeg pozorišta Subotica; Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ (lutkarska scena), Zrenjanin; Pozorišta mladih, Novi Sad; Pozorišta lutaka „Pinokio“, Zemun; Malog pozorišta „Duško Radović“, Beograd; Pozorišta „Boško Buha“ (scena za decu), Beograd; Pozorištanca „Puž“, Beograd; Pozorišta za decu, Kragujevac; Pozorišta lutaka Niš i Dječijeg pozorišta Republike Srpske, Banja Luka, te građu iz privatnih kolekcija i fonda Pozorišnog muzeja Vojvodine. Autorka izložbe je Ljiljana Dinić.

Lutke, kostimi, skice, fotografije i rekviziti svedoče o lutkarskim i dramskim pozorišnim ostvarenjima inspirisanim književnošću za decu, bajkama i folklornim nasleđem celog sveta, a dela su umetnika iz Srbije, regiona i šire.

Izložba predstavlja prvi ovakav poduhvat u Srbiji, jer ne postoji stalna postavka posvećena ovom vidu stvaralaštva, pa su eksponati prikupljeni specijalno za ovu priliku.

U Ljubljani održana izložba posvećena srpskom lutkarstvu i pozorišnom stvaralaštvu

Nakon Slovenije, izložba će biti predstavljena i u Subotici (18-25. maja), Novom Sadu (28. maja - 15. juna), te u drugim mestima Srbije u zavisnosti od mogućnosti i interesovanja.

Međunarodni festival pozorišta za decu održaće se od 19. do 25. maja u Subotici, uz gostovanja festivalskih predstava širom Vojvodine i drugih krajeva Srbije i reprizu Festivala u Segedinu, u susednoj Mađarskoj. Tokom sedam dana, Festival će ugostiti umetnike, pozorišne stručnjake i studente pozorišnih škola sa raznih strana Evrope i sveta, i zemlje domaćina Srbije.

Postavljeno pre 10 godina i 11 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 3632
Povezane teme

međunarodni festival dečjih pozorišta

međunarodni festival pozorišta za decu

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.