Komentara: 5
Pregleda: 4069
Foto

U Gradskoj kući održana Izložba somuna

15.08.2021. u 13:00h
Izvor: Subotica.com
Uoči obeležavanja Dana Dužijance, u Vestibilu Gradske kuće održana je Izložba somuna – hleba od ovogodišnjeg roda žita.
U Gradskoj kući održana Izložba somuna

Izložba tradicionalnog hleba – somuna godinama se održavala u Tavankutu u organizaciji Bunjevačkog kulturnog centra Tavankut, ali kako su oni ostali bez prostorija, Centar za kulturu Bunjevaca je preuzeo organizaciju izložbe kako bi se nastavio kontinuitet.

- Hleb od novog žita je simbol Dužijance, simbol onog što proslavljamo vekovima i drago mi je što imamo toliko žena i muškaraca koji su se oprobali u pravljenju hleba.  Doći će vreme kada će biti na nama da tradiciju prenesemo na svoju decu i treba da budemo spremni za to, a do tada ćemo na ovaj način birati hleb koji će nositi bandaš i bandašica – istakla je Suzana Kujundžić Ostojić, predsednica Bunjevačkog nacionalnog saveta.

U Gradskoj kući održana Izložba somunaOvogodišnji bandaš i bandašica su Marjan Horvacki Palivukov i Ivona Ivković, članovi KUD „Aleksandrovo“.

- Velika je čast biti bandaš. Bio sam i prošle godine ali nije bilo obeleženo na ovakav način. Moj zadatak biće da predam krunu predsednici – kaže kratko Horvacki Palivukov.

Za Ivonu biti bandašica znači očuvanje tradicije.

- I kao mala sam učestvovala u Dužijanci i drago mi je što sam dočekala da budem bandašica. Moje zaduženje je da odnesem hleb da se posveti i potom da ga predam predsednici – ističe Ivona.

U Gradskoj kući održana Izložba somuna

Na izložbu je stiglo 16 somuna, a bandaš i bandašica nosiće najlepše pečeni hleb koji je umesio i ispekao Šime Stanković (85) iz Tavankuta . Po mišljenju žirija odmah iza njega bio je hleb Marije Bošnjak, a  treće mesto pripalo je Stipanu Budimčeviću.

- Došao sam na ideju kako se to unatrag radilo i da pokažem mladima. Nije lako raditi hleb, da bi ga ispekli treba se devet puta oznojiti i zato kažemo da jedemo „hleb sa devet kora“ –  poručuje Šime. – Ako ostane slučajno brašna ili se ne uradi dobro, onda se rascveta i ne bude somun. Treba i znati peć, u rerni se ne može peći, niti od jedne kile brašna.

U Gradskoj kući održana Izložba somuna

Izvor: Subotica.com
Otvaranje "Izložbe kruva - somuna" Otvaranje "Izložbe kruva - somuna" Otvaranje "Izložbe kruva - somuna" Otvaranje "Izložbe kruva - somuna" Otvaranje "Izložbe kruva - somuna" Otvaranje "Izložbe kruva - somuna" Otvaranje "Izložbe kruva - somuna" Otvaranje "Izložbe kruva - somuna"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 godine i 8 meseci
Komentara: 5
Pregleda: 4069
Povezane teme

suzana kujundžić ostojić

dan dužijance

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.