Komentara: 0
Pregleda: 1789

U Gimnaziji obeležen Svetski dan broja Pi

15.03.2018. u 10:33h
Izvor: TV Subotica
Svetski dan broja Pi obeležen je juče, 14. marta, a tim povodom, šestu godinu zaredom, organizovano je takmičenje u Gimnaziji „Svetozar Marković“.
U Gimnaziji obeležen Svetski dan broja Pi

U takmičenju iz broja Pi učestvovali su učenici svih odeljenja prirodno-matematičkog i opšteg smera. Iz odeljenja su izabrani najbolji matematičari i fizičari, njih ukupno pet, koji su kao tim trebali da reše pet zadataka u roku od 45 minuta.

Takmičenje nije iziskivalo dodatne pripreme, jer je u pitanju gradivo koje se obrađuje na časovima matematike i fizike, ali učenici znaju da se u zadacima mora pojavljivati broj Pi. Da matematika i fizika nisu bauk, već izazov na koji rado odgovaraju, istakli su učesnici ovog takmičenja.

Po završetku takmičenja bira se najbolji tim iz broja Pi, što je ovim učenicima često podstrek za dalje učenje, rad i trud.

Svetski dan broja Pi obeležava se svakog 14. marta, jer vrednost tog broja iznosi priližno 3,14. Prvi put ovaj dan je obeležen pre 28 godina u muzeju nauke Eksploratorijum u San Francisku, da bi ga zatim Kongres SAD 2009. godine proglasio za zvaničan praznik u celom svetu.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 6 godina i 1 mesec
Komentara: 0
Pregleda: 1789
Povezane teme

gimnazija svetozar marković

subotička gimnazija

takmičenje iz pi broja

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.