• Pregleda: 1362

U Gerontološkom centru predstavljena knjiga „Osnovi gerijatrije“

Gerontološki klub „Centar 2“ ugostio je akademika Rajka Igića, koji je zaposlenima, a i korisnicima Centra predstavio svoju knjigu „Osnovi gerijatrije“, svojevrsni udžbenik o tome kako starost izgleda.
U Gerontološkom centru predstavljena knjiga „Osnovi gerijatrije“

Farmakolog i istraživač, dr Rajko Igić, ima višegodišnje iskustvo u domenu anestezije i farmakologije stečeno u SAD-u, a začetnik je i akcije „Dan bez cigareta“. Knjigu „Osnovi gerijatrije“ izdao je ove godine, a premijerno je promovisana upravo u Subotici. Napisana je tako da mogu da je koriste kako doktori, medicinsko osoblje, negovatelji, tako i sami pripadnici treće dobi, kao i njihove porodice.

- Ovu knjigu sam napisao da bih ukazao kako može da se pomogne starim ljudima moje generacije. S jedne strane tu su medicinska i druga nega, s druge strane psihologija i psihička pomoć, a sa treće strane socijalna. Dakle, višestruka pomoć može da se ukaže i na mnogo bolji način nego što je to do sada rađeno - kaže dr Igić.

Autor napominje da knjiga nije nastala sa ciljem prodaje i zarade, već da bi bila čitana, a time i položaj starijih i njihova nega unapređeni. Upoređujući dom za stare u Čikagu i onaj u Somboru, odakle je rodom, kaže da nema mnogo razlike.

- Jedina je razlika u ceni, jer tamo ljudi mnogo više zarađuju nego ovde, a i troškovi službe koja pomaže starim ljudima je velika. Prema tome, ovde je čak i prijatnije, u našim centrima, nego tamo - dodaje autor knjige.

Saradnja Gerontološkog centra i autora rodila se sa ciljem edukacije zaposlenih, a predavanje eminentnog stručnjaka i njegov udžbenik iz gerijatrije odličan su način za to, jer je napisan tako da bude dostupan svima, kako bi bolje razumeli starost i ono što se u tom periodu života dešava, napominje direktor Gerontološkog centra, Nenad Ivanišević.

- Smatramo da bez stalnog napretka i kontinuirane edukacije, teško da možemo da budemo najbolji. Naša ideja jeste da budemo najbolji, a najbolji način da to postignemo jeste da uložimo u znanje naših zaposlenih i upravo današnja prezentacija udžbenika ima to za cilj, da obnovi i obogati znanje i da nam pomogne na putu opstanka tu gde jesmo, a to je da smo najbolji pružalac usluga socijalne zaštite - ističe Ivanišević.

Plan rukovodstva Gerontološkog centra je da knjiga „Osnovi gerijatrije“ postane svakodnevni radni priručnik zaposlenih u ovoj ustanovi.

Izvor: TV Subotica

povezane teme

7
DRAPO Odgovori
Već sam se zabrinuo da nije možda bolestan, dugo ga nije bilo...
Milan024 Odgovori
Pa naravno, cetvrtak, I sto ga jopet!!!
Born and raised in Su Odgovori
Ja bih ovog coveka pozvao u Zadrugu 3...
Nina Odgovori
Ovaj diša je toliko ,,popularan" u gradu i češće je u medijima od Labana. Možda se sprema da ga uskoro zameni? Ko zna-politika je to! A politika je imenica ženskog roda??
DUX Odgovori
Lepi se vratio :)
CanadaCalling Odgovori
Obožavam Dzeja!
Više niko ne komentariše članak u kome se on pojavljuje,svi komentarišu Njegovu prisutnost. A njega boooli uvo,obraz ko’ djon .
Ali,ne zaboravimo,on je sveprisutani preletac zbog naše koristi . Ne bi se on blamirao,menjao partije, neizlazio sa medija itd da to nije radi opšteg dobra i naše koristi. Ne radi on to sebe radi :)
Živ ti nama bio brate Džej .
selena Odgovori
Navalili na coveka a o knjizi ni rec.Molim vas ko zna gde moze da se nabavi knjiga i posto je.Hvala unapred.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.