Komentara: 7
Pregleda: 2064

U Gerontološkom centru predstavljena knjiga „Osnovi gerijatrije“

29.08.2019. u 17:30h
Izvor: TV Subotica
Gerontološki klub „Centar 2“ ugostio je akademika Rajka Igića, koji je zaposlenima, a i korisnicima Centra predstavio svoju knjigu „Osnovi gerijatrije“, svojevrsni udžbenik o tome kako starost izgleda.
U Gerontološkom centru predstavljena knjiga „Osnovi gerijatrije“

Farmakolog i istraživač, dr Rajko Igić, ima višegodišnje iskustvo u domenu anestezije i farmakologije stečeno u SAD-u, a začetnik je i akcije „Dan bez cigareta“. Knjigu „Osnovi gerijatrije“ izdao je ove godine, a premijerno je promovisana upravo u Subotici. Napisana je tako da mogu da je koriste kako doktori, medicinsko osoblje, negovatelji, tako i sami pripadnici treće dobi, kao i njihove porodice.

- Ovu knjigu sam napisao da bih ukazao kako može da se pomogne starim ljudima moje generacije. S jedne strane tu su medicinska i druga nega, s druge strane psihologija i psihička pomoć, a sa treće strane socijalna. Dakle, višestruka pomoć može da se ukaže i na mnogo bolji način nego što je to do sada rađeno - kaže dr Igić.

U Gerontološkom centru predstavljena knjiga „Osnovi gerijatrije“

Autor napominje da knjiga nije nastala sa ciljem prodaje i zarade, već da bi bila čitana, a time i položaj starijih i njihova nega unapređeni. Upoređujući dom za stare u Čikagu i onaj u Somboru, odakle je rodom, kaže da nema mnogo razlike.

- Jedina je razlika u ceni, jer tamo ljudi mnogo više zarađuju nego ovde, a i troškovi službe koja pomaže starim ljudima je velika. Prema tome, ovde je čak i prijatnije, u našim centrima, nego tamo - dodaje autor knjige.

U Gerontološkom centru predstavljena knjiga „Osnovi gerijatrije“

Saradnja Gerontološkog centra i autora rodila se sa ciljem edukacije zaposlenih, a predavanje eminentnog stručnjaka i njegov udžbenik iz gerijatrije odličan su način za to, jer je napisan tako da bude dostupan svima, kako bi bolje razumeli starost i ono što se u tom periodu života dešava, napominje direktor Gerontološkog centra, Nenad Ivanišević.

- Smatramo da bez stalnog napretka i kontinuirane edukacije, teško da možemo da budemo najbolji. Naša ideja jeste da budemo najbolji, a najbolji način da to postignemo jeste da uložimo u znanje naših zaposlenih i upravo današnja prezentacija udžbenika ima to za cilj, da obnovi i obogati znanje i da nam pomogne na putu opstanka tu gde jesmo, a to je da smo najbolji pružalac usluga socijalne zaštite - ističe Ivanišević.

Plan rukovodstva Gerontološkog centra je da knjiga „Osnovi gerijatrije“ postane svakodnevni radni priručnik zaposlenih u ovoj ustanovi.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 4 godine i 6 meseci
Komentara: 7
Pregleda: 2064
Povezane teme

Nenad Ivanišević

gerontološki centar subotica

briga o starima

predstavljanje knjige

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.