Komentara: 13
Pregleda: 7219

U Bajmoku obeležen Vodeni ponedeljak

06.04.2015. u 17:27h
Izvor: Subotica.com
Kako je nekada izgledao običaj polivanja „divojaka“ na drugi dan Uskrsa i kako se on čuva od zaborava moglo se videti danas u Bajmoku. Momci, njih šestorica, obučeni u svečanu narodnu nošnju, u fijakerima sa vrancima i čilašima, praćeni tamburašima, obilazili su kuće i vodom iz bunara polivali simpatije i potencijalne udavače.
U Bajmoku obeležen Vodeni ponedeljak

Mladići su obišli domove porodica Vuković, Šimić i Urban, gde su polili jedanaest cura, takođe obučenih u narodnu bunjevačku nošnju, a potom su  posetili i nane u Gerontološkom klubu,  od kojih su i naučili ovaj „adet“.

-  Nekada su se momci i devojke tako upoznavali, započinjali prijateljstva koja u završavala često brakom. Običaj nalaže da majka dočeka polivače, a zatim oni devojke izvode na bunar i polivaju ih vodom. Cure mladićima daruju voće i kolače, revere im zakite cvećem, a onom koji im se sviđa poklanjaju najlepše uskršnje jaje – opisuje ovaj stari običaj  Branko Pokornić, predsednik BKC „Bajmok", koji više od decenije organizuje ovaj skup. - Curama i familiji nije bila pravo ako ih polivači ne bi posetili. Svaka koju su posetili je sterala ruvo na štrangu i kako bi se znalo da ima tušta polivača, a samim tim joj je cena bila veća. Ako su momci bili fini divojke su se zahvaljivale, ali ako bi bili huncuti i ispolivali ih vodom one bi bežale.

U Bajmoku obeležen Vodeni ponedeljak

Bežale su devojke i ovoga puta. Neka kroz prozor, neka na zadnji izlaz. Međutim, polivači su bili brži.

- Na sve smo spremni, da ih pojurimo,  da zapevamo, odgonetnemo zagontku domaćina, ali sve to ima svoje čari. Dobijemo darove, a desi se da padne i po koji poljubac – priča Milan Horvat. - Dopada mi se ovaj običaj jer je romantičniji od današnjeg načina udvaranja. Moderne devojke gledaju kakve patike nosiš i gde izlaziš, a naši stari su izabrali devojku, dogovorili se sa njenim ocem i odmah je ženili. Sada se roditelji najmanje pitaju, oni u današnje vreme mogu jedino da potvrde ćerkin.

A cure kao cure. Beže, ali je svakoj milo da je polivač sustigne i okupa ledenom vodom iz bunara.

- Među polivačima je i moj momak, za koga sam pripremila najlepše jaje. Već nekoliko godina učestvujem u obeležavanju „Vodenog ponedeljka“, jer je tako od zaborava čuvamo jedno iskreno doba, kada su se cenile neke druge vrednosti nego dana, u kome su naši stari istinski uživali.

Običaj polivanja devojaka datira iz paganskog perioda, kada je prema predanju, Isus vaskrsao a žene koje su prenosile vest, polivane vodom kako bi se ućutkale.

Izvor: Subotica.com
Polivači u Bajmoku Polivači u Bajmoku Polivači u Bajmoku Polivači u Bajmoku Polivači u Bajmoku Polivači u Bajmoku Polivači u Bajmoku Polivači u Bajmoku
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 9 godina i 1 nedelju
Komentara: 13
Pregleda: 7219
Povezane teme

Bajmok

polivači

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.