• Pregleda: 2553

U 2011. godini dva nova slučaja HIV-a

U 2011. godini dva nova slučaja HIV-a

U Severnobačkom okrugu tokom 2011. godine registrivana su dva nova slučaja HIV infekcije, na teritoriji Vojvodine 26, dok je na nivou Srbiji taj broj dostigao 96 HIV inficiranih. Povodom svetskog dana borbe protiv HIV-a, na teritoriji Severnobačkog okruga, prethodnih dana i danas rađena su učestalija ispitivanja na koja se do danas u podne odazvalo oko stotinjak ljudi, a svi rezultati bili su negativni na HIV.

Svake godine 1. decembra otprilike isti broj Subotičana ode na testiranje na HIV. Prema našoj anketi, čak i oni koji nisu otišli na testiranje podržavaju ovu akciju.

Na teritoriji Subotice testiranje na HIV se vrši na tri punkta. U zavodu za javno zdravlje, u studentskoj ambulanti kao i Opštoj bolnici. Prema rečima epidemiologa u Zavodu za javno zdravlje, svake godine broj testiranih uoči 1. decembra dostigne brojku između 70 i 90, a slična situacija je i ove godine.

U utorak 29. novembra u Okružnom zatvoru u Subotici testirano je 14 zatvorenika, dok je na trgu testirano 22 lica. Svi rezultati bili su negativni. Najveća izlaznost na testiranje bila je u Bačkoj Topoli gde svoju krv proverilo 60 Topolčana, gde takođe nije bilo HIV pozitivnih osoba. Od 1985. godine od kada je počelo testiranje na HIV u Srbiji, registrovano je 2700 HIV pozitivnih osoba, od čega je 1100 umrlo od SIDE.

Izvor: RTV Yueco

povezane teme

0

Ova vest još uvek nije komentarisana.