Komentara: 16
Pregleda: 6214

Turisti ipak dolaze na Palić, ali su gradski hoteli poluprazni

31.12.2020. u 13:00h
Izvor: TV Subotica
Turisti ipak dolaze na Palić, ali su gradski hoteli poluprazni

Zbog pandemije izostale su organizovane proslave po restoranima i hotelima, doček na trgu, kao i novogodišnji vašar. Zbog otežanih uslova putovanja, izostali su i strani turisti, koji tradicionalno dolaze u Suboticu za praznike, dok su domaći mahom pohrlili na planine. Sve se to odrazilo na hotele, naročito u gradu, koji su popunjeni svega trećinu, dok je na Paliću nešto bolja situacija, gde je ostalo praznih soba između 20 i 30 odsto. Najbolja situacija je u privatnom smeštaju, koji su većinom rezervisani, kaže Aleksandar Medaković, direktor Turističke organizacije Subotice.

- U privatnom smeštaju je tražnja dosta podignuta i u decembru možemo da govorimo o popunjenosti kapaciteta preko 70 odsto, što je u ovim uslovima jako dobar podatak. Kada govorimo o hotelskom smeštaju, u gradu je negde na nivou od 30 odsto popunjenosti, dok je na Paliću nešto više, koji su većinom odabrali domaći gosti kao mirniju destinaciju za novogodišnje praznike. Popunjenost kapaciteta na Paliću je negde između 70 i 80 odsto po našim internim podacima kojima trenutno raspolažemo - kaže Medaković.

Turisti ipak dolaze na Palić, ali su gradski hoteli poluprazniTuristi ipak dolaze na Palić, ali su gradski hoteli poluprazniKada se sagleda cela godina, odnosno 11 meseci, beleži se pad u turizmu, ali kako navode u Turističkoj organizaciji, pad je manji nego republički prosek, a za to je najzaslužniji Palić.

- Možemo da kažemo da je Palić kao turističko mesto podigao naše turističke rezultate, i po pitanju dolazaka i po pitanju noćenja. Za 11 meseci ove godine, Palić je ostao u nivou kao i prošle godine, i to je jedna od velikih retkosti kada govorimo o turizmu i destinacijama u Srbiji. Subotica kao gradska destinacija, koje su doživele najveći pad u 2020. godini, ima manji pad u odnosu na ostale gradove u Srbiji, što je pohvalno, ali tu se najviše osetio pad stranih turista, jer je Subotica imala preko 50 odsto stranih turista kada govorimo o turističkom prometu na nivou godine - ističe Medaković.

Turisti ipak dolaze na Palić, ali su gradski hoteli poluprazniZaposleni u turizmu očekuju da će se situacija stabilizovati u martu ili aprilu i da će se turizam polako oporavljati. Ipak, ne ohrabruje najava jednog hotela koji će se privremeno zatvoriti na minimum mesec dana, dok drugi razmatraju tu opciju.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 3 godine i 3 meseca
Komentara: 16
Pregleda: 6214
Povezane teme

turistička organizacija subotica

novogodišnji praznici

aleksandar medaković

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.