Komentara: 0
Pregleda: 2559

Turijska „Kobasicijada“ u Subotici

12.02.2011. u 01:05h
Izvor: Blic
Turijska „Kobasicijada“ u Subotici

Da kobasica iz Turije ima veliki ugled među gurmanima pokazalo se juče u centru Subotice, gde su mnogi stajali u redu da kupe proizvod majstora, nepriznatih Ginisovih rekordera u dužini ovog mesarskog specijaliteta. Poznati majstori i organizatori iz Turije su najavili da će 25, 26. i 27. februara ponovo oboriti svetski rekord i napraviti kobasicu dugu 2.027 metara. U Subotici je nekoliko stotina kilograma kobasice razgrabljeno za par sati, a 30 metara svog specijaliteta Turijci su poklonili domaćinima za korisnike Narodne kuhinje.

- Gradska uprava je za rad Narodne kuhinje obezbedila 14 miliona dinara, ali je svaki poklon dobrodošao jer je kriza velika i teško je nahraniti sve gladne. Zato poklon gostiju iz Turije nema cenu, tim pre što je reč o proizvodu koji je postao prehrambeni brend - rekla je Maria Biači, članica Gradskog veća za socijalna pitanja.

Turijci su na promociji u Subotici rekli da će fešta i ove godine biti uspešna, a niko od stotinu hiljada posetilaca neće ostati gladan ni žedan. Pre otvaranja manifestacije majstori iz Turije će gostovati i u Novom Sadu gde će svoje proizvode prodavati 20 odsto jeftinije. Miroslav Medurić, predsednik upravnog odbora “Kobasicijade”, rekao je da će na samoj svečanosti u Turiji ove godine biti programskih novina.

Najdužu kobasicu izneće najskuplji traktor na svetu, a Turijci time žele da pokažu da su i na tom području rekorderi. Osim u Turiji ginisovci su se pokazali na takmičenjima u Sloveniji i Mađarskoj, a narednog meseca ogledaće se na kulinarskim svečanostima u Zagrebu i Beču.

- Imali smo uspeha i na takmičenjima van zemlje, ali je najznačajnije da su čuli za nas i da nas u inostranstvu uvažavaju – kaže Miroslav Medurić.

Uz miris pečenih kobasica centrom Subotice odjekivao je glas dobošara Vladimira Paroškog, koji je sve pozivao da poslednjeg petka u mesecu dođu u Turiju. Nije rečeno koliko će tog dana koštati kobasice, a u Subotici je juče za tili čas prodato nekoli stotina kilograma. Za svežu je trebalo platiti 350 dinara, a za sušenu 500 dinara. Mnogi su bili razočarani jer je sve prodato pre nego su došli na red.

- Uspela sam da kupim dva kilograma sirove, koju ću kombinovati sa ljutim dižonskim semfom i unapred uživam u ukusu. Prošle godine sam kupila sušenu i bila je odlična. Osim kobasica, Turijci svake godine u Suboticu donesu i pozitivnu energiju - rekla je Svetlana Matković.

Izvor: Blic
Postavljeno pre 9 godina i 8 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2559
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.