Komentara: 3
Pregleda: 3067

Tuberkuloza i dalje prisutna, situacija u Severnobačkom okrugu povoljna

26.09.2021. u 12:00h
Izvor: TV Subotica
Plućne bolesti u celom svetu, pa i kod nas, zauzimaju značajno mesto u oboljevanju i umiranju stanovništva, a ni tuberkuloza, za koju se verovalo da je stvar prošlosti, još uvek nije iskorenjena, pa iako za nju postoji vakcina, ljudi i dalje oboljevaju od ove zarazne bolesti. Prošle godine je u našem gradu zabeležen jedan novi slučaj tuberkuloze, a registrovana su i dva smrtna ishoda. Ovo su podaci sa kojima dočekujemo ovogodišnju Nedelju borbe protiv tuberkuloze i plućnih bolesti.
Tuberkuloza i dalje prisutna, situacija u Severnobačkom okrugu povoljna

Iako je deo Dispanzera za plućne bolesti u Harambašićevoj pretvoren u crvenu Kovid zonu, pulmologija je kao zelena zona bila otvorena sve vreme trajanja epidemije virusa kovid-19 i pacijenti su imali mogućnost dolaska na pregled. Najčešće plućne bolesti sa kojima su se Subotičani javljali, jesu astma i hronična opstruktivna bolest pluća.

- To su dve bolesti koje zaista ponekad mogu da izgledaju dramatično. Pacijent se bori za vazduh, nema dovoljno vazduha više dana unazad, škripe mu pluća, oseća stezanje u grudnom košu i ti pacijenti, sa takvim tegobama, ako još nisu dobili dijagnozu neke bolesti, trebalo bi da se jave svom izabranom lekaru i da se jave kod nas da uradimo sve pretrage da bi dobili adekvatnu terapiju - kaže dr Elizabeta Vrana, pneumoftiziolog.

Tuberkuloza i dalje prisutna, situacija u Severnobačkom okrugu povoljna

S druge strane, dr Vrana naglašava da iako se u odnosu na druge plućne bolesti retko beleži, tuberkuloza još uvek nije u potpunosti iskorenjena i svake godine se registruje do tri nova slučaja.

- Dešavalo se da imamo pacijente kod kojih je tuberkuloza otkrivena baš u Kovid ambulanti. Snimali smo pacijenta zato što je imao respiratorne tegobe, ujedno je imao i kovid infekciju, i otkrili smo da iza toga postoji još nešto, odnosno da ima i tuberkulozu. Ti pacijenti, ako se bolest na vreme otkrije, dobijaju adekvatnu terapiju, koja je za tuberkulozu minimum šest meseci, pa čak i do dve godine se pije određena terapija i dolazi do potpunog izlečenja - objašnjava dr Vrana.

Iz Centra za promociju zdravlja poručuju da iako se globalno beleži porast oboljevanja od tuberkuloze, situacija je u našoj zemlji, a pogotovo u  Severnobačkom okrugu povoljna već godinama unazad i beleže se niske stope oboljevanja i umiranja.

Tuberkuloza i dalje prisutna, situacija u Severnobačkom okrugu povoljna

- Negde polovinom 20. veka pronađena je vakcina i to je ona vakcina koja se daje prvog dana po rođenju, ukoliko je novorođenče zdravo, a polovinom 20. veka takođe su pronađeni i specifični lekovi koji leče tuberkulozu - ističe dr Zorica Dragaš, specijalista socijalne medicine u Centru za promociju zdravlja, 

Dr Dragaš napominje da sve mere koje se primenjuju u prevenciji virusa kovid-19, takođe mogu da nas zaštite i od širenja tuberkuloze.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 2 godine i 7 meseci
Komentara: 3
Pregleda: 3067
Povezane teme

nedelja borbe protiv tuberkuloze

tuberkuloza

dr zorica dragaš

plućne bolesti

dr elizabeta vrana

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.