Komentara: 3
Pregleda: 5904

Trka Mikulaša pored Palićkog jezera

04.12.2011. u 19:00h
Izvor: SuMedija
Trka Mikulaša pored Palićkog jezera

Dva dana uoči obeležavanja praznika Svetog Nikole po gregorijanskom kalendaru, na obali Palićkog jezera održana je, po 11. put, tradicionalna trka „Mikulaša“, na kojoj je učestvovalo preko sto stanovnika Subotice i okoline, koji su za ovu priliku bili delimično ili potpuno obučeni u odoru deda Mraza. Prema legendi, „Mikulaš“ u toku noći između petog i šestog decembra, obilazi domove i ostavlja deci poklone u čarape ili obuću koju prethodno pripreme za njegov dolazak.

Porodični odlazak na trku „Mikulaša“ postala je tradicija na severu Bačke, a među najmlađim učesnicima ove godine je bio je i tromesečni Palićanin Levente Terenji, koji je na trku došao sa roditeljima i trojicom braće, Benceom, Gergeljom i Vilmošem.

- Ovo je treći put da porodično učestvujemo na trci. Levente je ove godine prvi put ovde, dok smo mi već puni medalja. Na ovaj način želimo da pokažemo Mikulašu koliko nam je stalo do njega, i nadamo se da će nam sutra doneti lepe poklone – rekao je 10-godišnji Bence Terenji.

Hladno vreme i činjenica da je nedeljno prepodne, koje je na severu Bačke tradicionalno posvećeno odmaranju kod kuće u krugu porodice, nije omela 58-godišnjeg Ištvana Deaka sa Palića da se obuče kao deda Mraz, i sa suprugom Gizelom dođe do jezera.

Trka Mikulaša - Palić

- Svake godine dolazim na trku i sada već godine brojim prema medaljama koje dobijam na ovoj manifestaciji. Trebalo bi češće organizovati slične trke, jer je ovo dobro i za zdravlje – kaže Ištvan Deak.

I predsednica Mesne zajednice Palić, Katarina Nađ, našla je vremena da učestvuje na tradicionalnoj trci Mikulaša.

- Od prve trke sam ovde i zaista se prijatno osećam svaki put. Svež vazduh, praznična atmosfera i dobro druženje su razlozi što je ova trka iz godine u godinu sve masovnija – izjavila je Katarina Nađ.

Naša najpoznatija ultramaratonka, Elvira Janoši, čiji je klub „Paligo-Palus“ u saradnji sa mesnom zajednicom „Palić“ organizator trke, kaže da je ideju za ovakvu manifestaciju dobila putujući po celom svetu.

- Obišla sam sam sve kontitente i na više mesta sam videla da postoji ovakva trka, pa sam odlučila da nešto slično probam i kod nas. Drago mi je što su ljudi prepoznali moju ideju i što iz godine u godinu imamo sve više učesnika. Ove godine imamo oko 120 prijavljenih, a posebno me ispunjava što sve više porodica dolazi i svi zajedno trče ili šetaju stazom. Zato ovde svi dobijaju medalje, svi su pobednici, jer neguju tradiciju i razvijaju sportski duh. Ove godine imamo i tromesečnu bebu na trci, ali i bakicu koja ima preko 70 godina. Sada već dolazi i dosta gostiju sa strane, pa imamo i učesnike iz Beograda i Novog Sada, koji su vikend na Paliću iskoristili da budu deo ove manifestacije – zaključila je Elvira Janoši.

Trka Mikulaša - Palić

Sveti Nikola, ili kako ga ovdašnji katolici zovu „Mikulaš“, poznat je kao lik koji svake godine u ovo vreme obraduje decu poklonima koje im stavi u čarape ili obuću. Prema legendi, u blizini njegove roditeljske kuće živeo je čovek koji je imao tri prelepe ćerke, ali nije mogao da ih uda jer nije imao ništa da im da u miraz, pa je odlučio da trguje njihovom lepotom i tako zaradi. One su se, potom, pomolile Bogu da im spase njihovu čast i poštenje, što je Sveti Nikola nekako saznao i nakon određenog vremena kroz njihov prozor ubacio vreću sa zlatnicima. Videvši to, njihov otac se obradova i udade jednu kćer. Slično se ponovilo i nedugo nakon toga, pa otac udade i drugu kćer, ali onda odluči da se sakrije ispred kuće i čeka da vidi ko to donosi zlatnike. Međutim, i Sveti Nikola je bio oprezan, pa se popeo na krov da zlatnike ubaci kroz dimnjak. Kako su se na otvorenom ognjištu sušile čarape, zlatnici upadoše u njih, pa je tradicija ubacivanja poklona u čarape nastala na tim osnovama.

Izvor: SuMedija
Postavljeno pre 12 godina i 4 meseca
Komentara: 3
Pregleda: 5904
Povezane teme

palić

deda mraz

mikulaš

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.