• Pregleda: 645

Tribina o ulozi i značaju kulturnih centara sutra u Kleine house

Tribina pod nazivom "Kulturni centri dostupni svima" održaće se sutra, 14. novembra, u Kleine house, s početkom u 19 časova. U pitanju je prvi od tri javna razgovora o tome kakvu ulogu danas imaju kulturni centri i šta oni znače za naše zajednice.
Tribina o ulozi i značaju kulturnih centara sutra u Kleine house

Učesnici razgovora pokušaće da odgonetnu da li je inicijalna forma kulturnih centara prevaziđena i kako se oni vide u kontekstu savremenog stvaralaštva, potreba publike i samoorganizovanja.

- Osnivani sa progresivnom idejom decentralizacije kulture, danas su često na margini kulturnog života, a pitanje je i da li uopšte ispunjavaju svoju osnovnu funkciju. Zamišljeni kao mesta edukacije, razvoja publike, susreta lokalnih produkcija, razmene i upoznavanja, poslednjih nekoliko godina ovi prostori često su udaljeni od svoje publike. Time postaju sale kojima se menja namena ili se retko koriste, u većini slučajeva zaviseći od agilnosti pojedinaca. Isto tako, u nedostatku jasne programske politike, svedoci smo da kulturni centri bivaju sve lakša meta stranačke politike. Prvobitno napravljeni kako bi kultura, a posebno savremeno stvaralaštvo i amaterizam, bili dostupniji svima, sada se zatvaraju, često bez pokušaja modelske rekonstrukcije, već samo pod izgovorom ekonomske uštede - kažu ispred Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije, koja realizuje ovaj program u saradnji sa GIFEST iz Subotice.

S druge strane, napominju da potreba za stvaralačkim prostorima kulture postoji, što u sve većem broju slučajeva rezultira pokretanjem samoorganizovanih kulturnih i društvenih centara koji ne nastaju kao dodatni, već kao isključivo alternatvni prostori savremenih umetničkih praksi.

Da li je danas moguće govoriti o povezivanju dva sektora i u kojim oblicima? Šta su sličnosti i razlike i da li ih je potrebno prevazilaziti, samo su neka od pitanja kojima će se baviti učesnici razgovora, Lana Gunjić ispred Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije, Viktorija Simon Vuletić, viši kustos Gradskog muzeja u Subotici, Andrija Stojanović, aktivista i radnik u kulturi i Dejan Vujinović, Etnofest. Razgovor će moderirati Virdžinija Đeković.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

0

Ova vest još uvek nije komentarisana.