• Pregleda: 3398

Tribina na temu "Bezbednost i zdravlje na radu u oblasti građevinarstva"

U cilju prevencije povreda na radu, u organizaciji načelnika Severnobačkog okruga i Inspektorata rada u zgradi Nove opštine održana je tribina na temu "Bezbednost i zdravlje na radu u oblasti građevinarstva". Učesnici tribine bili su predstavnici građevinskih preduzeća sa teritorije Severnobačkog okruga.
Tribina na temu "Bezbednost i zdravlje na radu u oblasti građevinarstva"

Prema rečima šefa Odseka inspekcije rada, Boža Ivkovića, tokom prošle godine registrovan je značajan broj slučajeva povreda na radu u oblasti građevinarstva, od kojih su tri za posledicu imale smrtni ishod. Svi slučaji povreda na radu rezultat su nepoštovanja propisa vezanih za pružanje obuke zaposlenima, kao i korišćenje zaštitne opreme.

- Najčešće nepravilnosti u praksi proizilaze iz toga što zaposleni nisu dovoljno obučeni za bezbedan rad, nisu im dostavljena kompletna oprema i lična zaštitna sredstva, a u velikom broju slučajeva zaposleni ne koriste lična zaštitna sredstva. Da bi se smanjio broj povreda na radu, organizovali smo tribinu. To predstavlja preventivni rad, gde će se poslodavcima koji obavljaju delatnost u oblasti građevinarstva skrenuti bažnja na bezbednost i zdravlje na radu i propise, koji regulišu ovu oblast. U inspekcijskom nadzoru ne može biti preventivnih delatnosti, jer tada važe sankcije propisane Zakonom o bezbednosti i zdravlju na radu, koje se kreću u iznosu od 600 hiljada do milion dinara - kaže Božo Ivković.

Cilj tribine je bio da se poslodacima u oblasti građevinarstva skrene pažnja na dopune Zakona o bezbednosti i zdravlja na radu, kao i na odredbe novog Zakona o inspekcijskom nadzoru, koji stupa na snagu 24. aprila ove godine.

- Novi Zakon o inspekcijskom nadzoru je podrška zapošljavanju i preduzetnicima da se razvijaju. Zakonodavac je doneo Zakon koji propisuje procenu rizika. Sve inspekcije imaju obavezu da procene rizik subjekata, da deluju preventivno, obilaze te subjekte, a ukoliko poslovni subjekt ne uradi sve propisano u određenom periodu, tek onda nastupaju represivne mere. Cilj je da se komunicira sa privredom, da se poslodavcima pomogne da ispravno i kvalitetno rade. Nije cilj da se oni kažnjavaju, ali u oblasti nadzora ne postoji preventiva i zato moramo da organizujemo ovakve tribine - kaže načelnik Severnobačkog okruga, Dragi Vučković.

Preventivni rad u cilju postizanja veće bezbednosti na radu će, kroz organizovanje tribina, biti nastavljen u narednom periodu. Posle građevinskog sektora, na slične tribine će biti pozvani poslodavci iz oblasti poljoprivrede i zanatstva.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

1
imre Odgovori
Ko ce brinuti o zdravlju radnika u Simensu i u drugim fabrikama?????
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.