• Pregleda: 4618

Tribina "Bog i deca Avramova" večeras u Velikoj većnici

U cilju jačanja dobrih međuljudskih odnosa i unapređivanja međukonfesijalnog dijaloga, u Velikoj većnici Gradske kuće u vidu niza tribina večeras od 19 časova biće organizovan okrugli sto “Bog i deca Avramova”.
Tribina "Bog i deca Avramova" večeras u Velikoj većnici

Prva tribina će biti održana na temu "Blaženi mirotvorci". Učesnici okruglog stola biće gradonačelnik Bogdan Laban, koji je u ulozi domaćina, zatim načelnik SBO Dragi Vučković, generalni konzul Republike Hrvatske Velimir Pleša i vicekonzul Republike Italije Karmine Taralo.

U ime Jevrejske zajednice, na tribini će govoriti prvi rabin Srbije Isak Asiel, zatim predstavnik SPC, protonamesnik Dragan Stokin, fra Zdenko Gruber, gvardijan subotičkog samostana, efendija Hasan Skorupan imam subotički, i Gabor Dolinski, predstavnik Evangeličke crkve.

Izvor: Subotica.com
37
ffilozoff Odgovori
Popovi se mesaju u politiku i o tome treba da odrze tribinu.(ZASTO) Na ovim prostorima,NAZALOST,popovi su doprinosili ratovima...a tako je i danas...
Овца за шишање Odgovori
Рабогвардијан епискоефендија Лабан!
vernik Odgovori
Filozof - nisi u pravu. Ratove su pokrenuli bežbožnici. Pravi vernici nikada nisu za rat.
Овца за шишање
FFILOZOFF рече ПОПОВИ а не ВЕРНИЦИ. Ево, ја се по моралу понашам ВЕРНИЧКИ али не готивим баш ПОПОВЕ који једно проповедају, друго чине, све супрото вредностима Бога и вере! Превише је таквих да би се могло рећи да су СПОРАДИЧНИ случајеви!
rax Odgovori
bit ce prenos negde, bas bi me interesovalo o cemu ce tacno razgovarati. pozdravljam ovu akciju, jako lepo da sedaju za jedan sto. nadam se da ce poruka biti, da su sve religije u biti propaganderi mira i ljubavi.
Свештеник Драган Стокин Odgovori
Предлажем, FFIO ZOO FFUU - и свим мудрацима те врсте, да организују и реализују неку трибину, па да се народ једном за свагда научи праве мудрости.
Свештеник Драган Стокин Odgovori
Трибину у целости је снимила СУ-ТВ. Биће емитована на тој ТВ, а колико сам разумео, снимак ће преузети и још неке телевизије. Биће и на Јутубу.
panonski čamac
Skupite se Dragane zajedno, i pričajte o izumiranju organizovane religije.
Do juče ste se klali, a sada se sastajete. Verovatno gori pod nogama.

Evo vam jedno pitanje, Dragane, koje slobodno možete pitati na tribini: Zašto niko nije pročitao Bibliju, niti Kuran, osim vas verskih vođa? Zbog čega nisu u stanju vernici da pročitaju navodno božju reč, nego moraju pred vas da im vi objasnite o čemu se tu radi?
Свештеник Драган Стокин Odgovori
Брате Овцо за шишање, драго ми је да се трудиш да живиш по моралу верничком. Оно што написах ФФилозооффу, важи и за тебе. Де брате, покажи свој дични пример, па да зе опонашамо..
Овца за шишање
Зашто нас КИВНО и САРКАСТИЧНО називате мудрацима?! То није својствено сталоженом ПАСТИРУ, пуном ЉУБАВИ. Зашто би ми, обични ЛАИЦИ, организовали ТРИБИНЕ?! Еее, поштовани Драгане, о томе сам ја писао, о арогантности, сујети... чак и према људима СВОЈЕ вере, исправљајте то па ће вас ОВЧИЦЕ на том путу РАДИЈЕ пратити!
vernik - katolik Odgovori
Svaka čast svešteniku Draganu Stokinu i ostalim konfesijama koje organizuju ovu tribinu.
Samo vera u Boga i ljubav prema bližnjemu može spasisiti čovečanstvo, a ne ovakvi kvazi filozofi.
Свештеник Драган Стокин Odgovori
Интерасантно како Ффилозооффи, овце и чамци оштро зборе, а ништа не говоре, баш као што у природи бива. Псеудофилософи читавог живота филоЗофирају, а не донесу никакав закључак, овце блеје, када су гладне, жедне, када их тамане, али ништа нити предузимају, нити словесно кажу, а чамци брбоћкају услед сударања са таласима живота и опет ништа совесно не бива. Драги чамче. Ми се сабрасмо, сат и двадесет минута водисмо раз(мену)говор(а), односно сведочисмо на аутентичан начин шта и чему нас вера учи. Што се вере тиче она не одумире (изузев оне организоване, атеистичке. Вере да човек без Бога може). Човек без Бога нити уме, нити може. Умире и пропада, од утобе мајке, без наде. Жива вера у Живога Бога није организована него органска. Саставни је део људске природе. О томе сведоче најстарија археолошка налазишта, као и нај елемантарнији порив ког човек има: да нађе темељ на ком ће да заснује живот... Нико не живи за пропаст и не рађа за пропаст. Без Бога таквог сисла нема, сваки је привид.
Овца за шишање
Упадосте у живо блато своје оштрине (екстремности). Сваком новом репликом дадосте ми за право. Размислите зашто су нам цркве ПРАЗНЕ!
Свештеник Драган Стокин Odgovori
Коментар да верници не читају Библију, Куран, Талмуд...је такђе брбоћкање. Опростите на изразу, није злонамеран, него сликовито дочарава дубину реченог, па рекох хајде да га употребим. Сваки килтуран и просвећен човек их чита и слаже се са тим да се, и у световном систему вредновања, не могу наћи књиге које имају ту дубину мисли и квалитет расуђивања какав је у овим књигама, ако се правилно тумаче. Него брате чамче, ти то од себе и за себе брбоћкаш. Твоја аргументација је аргументација која почива на анкетирању и истраживању које си спровео на теби самом и теби сличним, а који се животној мудрости уче из : Таблоида, Курира, Блица и других класика суште мудрости. Нису се попови клали, него су то радили људи који се Бога не боје, људи за које не постоји грех, људи који се надају да никоме, никада неће поднети рачун за то шта су чинили и како су живели... него грабе, отимају... Узмиии све што ти живот пружа, данас си цвет, сутра увела ружа. То је опевани врхунац њихове философије.
Свештеник Драган Стокин Odgovori
Брате Овцо, нити сам саркастичан нити је моја црква празна. Башм напротив пуна је, дупке :-)). И не само ова у граду. На келебији је за свеоноћно бденије, док још црква није имала прозора и врата, на - 15 целзијуса, било 100 и више причасника. Што ће рећи око 150 присутних на богослужењу минимално. То богослужење траје од поноћи до три , пола четири изјутра. Дођи па види. Важи и за друге суботичке богомоље. Иди у римокатоличке цркве, синагогу, џамију, видећеш да си у заблуди или, да недај Боже, у злој намери лажеш.Онај који мудрује, сам себе сврстава у мудраце, а Овцама, Чамцима, ФФилоозоффима, називате сами себе. Пишем и одговарам у тону и регистру, како је коментарисано са ваше стране. А верник мој ниси, да јеси гледао би на све људе онако како гледа Црква- Тело Христово, управо онако како је гледао и Он док је на индивидуалан начин, као Христос Назарећанин, боравио унутар историје. Све најбоље. Добродошао на следећу трибину и у цркву наравно.
Овца за шишање
Par puta sam lično "poljubio" zaključana vrata crkve Svetog Vaznesenja Gospodnjeg (i za vikend i u"radnom" vremenu). Ponavljam, ne kritikujem ja CRKVU (ona je NAJMANJE ukaljana u MORALNO posrnulom društvu) ali se o Božjim izaslanicima zemaljskim valjda štošta može reći, ili su oni NEDODIRLJIVI i NEPOGREŠIVI?
Свештеник Драган Стокин Odgovori
Брате Овцо, од 2003.г. Црква је откључана од 07:00 до 20 часова лети, а зими од 07:30 до 19 часова. Ово је свима у Суботици познато.То сведочи о две ствари или да у цркву ниси покушао да уђеш од 2003. или, да дебело измаштаваш, да не употребим други, увредљиви израз. Судећи по свему што си до сада написао, у питању је ово друго.
Овца за шишање
Гледајући вас (и слушајући) у неким приликама уживо, "држао" сам да сте свакако учен и паметан, али и мање "незгодан" човек. Али, једно је "приказивати" се у јавности и "просипати" мудре мисли (углавном ТУЂЕ), а друго учествовати у дискусији и реаговати на аргументована запажања (где показујете и ону "другу страну"). Ако је пар пута црква била ЗАКЉУЧАНА, а БИЛА је, очигледно је да НИСТЕ били на свом "радном месту" (или неко од задужених за присуство у том периоду). На овом сајту, у једном од коментара на Бадње вече, можете прочитати коментар Милунике, придошле из "унутрашњости" која је такође наишла на затворена врата. Ево, спреман сам да се подвргнем и полиграфу др Неше, као доказ да не лажем. Ви искористите познанство са усрећитељима нашим, нпр. Лабаном (прочитах да је и он на трибини) да ми полиграфисање среди :-)
Свештеник Драган Стокин Odgovori
Црква нити је била, нити може бити закључана. Продавачице свећа, када напусте храм (оне су, уз црквењака, читав дан у њему) никада га не закључавају, тако да за серстра Перунику,или како већ, важи исти коментар. А што се лажи уперене против свештенства тиче, не треба никакав полиграф, Лабан, било шта и било ко, да би лаж била очигледна. На трибинама, у беседама...не говорим ни своју, ни туђу памет, него истину (коју се свим силсма трудим да живим) отуда су моји аргументи чврсти, очигледни, а понекад и непријатни, за понеке.
Barby Odgovori
I na kraju doći ćemo do toga da je cilj ove i narednih tribina stvaranje jedne vere pod plaštom mira u svetu, što će biti delo Sotonino, kako je i proreknuto......Vera je u srcu, telo je Božji hram, sveštenici su davno prestali biti Božiji izaslanici zahvaljujući svom bahatom i ispolitizovanom životu . Od Božijih slugu priznajem jedino isposnike i monahe. Sve ostalo je čista komercijala i biznis!
sofi Odgovori
Oče Dragane u svemu ste u pravu. A Ovca za šišanje je u svom poslednjem komentaru rekao sve. Nije on ušao u raspravu sa Vama da bi polemisao o veri i Bogu nego iz čisto političkih razloga. Spominnjanje Neše "poligrafa" (kako on naziva ministra policije) i Labana su dokaz za to. On od politike ne vidi ni svoj nos. Da je pročitao samo onu Bibliju namenjenu deci bilo bi mu sve jasno. Ovako mu neobrazovanom (kada je vera u pitanju) ne ostaje ništa drugo nego da se prebaci na polje politike. Da je samo jednom ušao u bilo koji verski objekat i odslušao službu od početka do kraja ne bi ovako govorio.
Овца за шишање Odgovori
Драгане, Софи, ево, мноштву, мноштву посета цркви где је она нормално примила свог верника (мене) придружићу и оне случајеве када је била закључана, као да се то није ни десило. У име толеранције и праштања, леп ЉУДСКИ поздрав.
Свештеник Драган Стокин Odgovori
Брате овцо, грешком написах коментср у коментарима који су везани за вест на исту тему. Пошто читав дан светим водице и у ходу од стана до стана пишем одговоре на ваше приговоре, на овај начин исправљам грешку. Оно што је важно да знате и прихватите као модел за своје понашање јесте чињеница да је истина нужни основ за сваки здрав однос, толеранцију... Без истине нема никакве заједнице, мира, слоге... Друга ствар је да се свака критика која је уперена против човечног геста, па све једно да ли потиче од нама милих или немилих људи, завршава као фијаско самог критичара. На крају како сам написао у поменутом коментару, поздрав који користиш на крају своје поруке „ Леп поздрав„ је својствен Србима православцима, колико је „Помаже Бог„ Хрватима. Такође ФФилозооффова опседнутост СЛУЖБОМ која све прати, указује да ипак нисте моји верници. Но свеједно, то не смета да будете моја браћа... Погледајте трибину, без предрасуда и видећете да смо говорили оно што свко нормалан поштује.
Овца за шишање
Таман посла да сам ТВОЈ верник. Верник сам своје Православне цркве коју тако острашћени компромитују.
ffilozoff
Ne daj Boze da sam vernik,Vas,pa niste VI Bog!!!
UDBA
Svestenice nema im spasa bezboznici su to. filozof i ovca su dokoni ljudi bez briga i pameti po ceo dan dezuraju na sajtu i ne moze nista proci da oni ne komentarisu sta reci o takvima osim BOZE IM POMOZI ne znaju sta rade. Ko bi imalo pametan napadao svestenika???
Свештеник Драган Стокин Odgovori
Ниси ти бато никакав верник, поготово не православац. Можда следиш неког гуруа.Твоји коментари би били највећа могућа бламажа за било коју цркву или традиционалну верску заједницу. Колико компромитујем своју цркву, сведочи оно што сам у Суботици урадио, за ових петнаест година , па и ова трибина која се десила пре који дан. Такође то сведочи о мојој острашћености. Заиста сам острашћен, као и сви њени учесници. Страсно се боримо да човек у човеку види брата, а не ђавола, као што се трудимо да међуетничку и међу религијску мржњу затремо у корену. Још једном хвала гостима: господину Велимиру Плеши, господину Таралу. Мојој браћи и сатрудницима: Исаку Асиелу, Ефендији Хасану, Фра Зденку, мом добром комшији и пријатељу Робики Сабадош, господину Ибазару, Мирку Штефковићу, домаћину и покровитељу трибине господину Богдану Лабану, Начелнику округа Драгом Вучковићу и свим људима који су дошли и подржали трибину. Хвала и господину Јаношу Бабићу, који нажалост није дошао јер је био спречен.
Овца за шишање
Хвалите ме, уста моја!
Alen Odgovori
Zasto se neko lazno predstavlja kao "Свештеник Драган Стокин" ?
Siguran sam da gospodin Dragan ne bi ulazio u raspravu putem interneta niti je ovo njegov stil razgovora.
ffilozoff
# Alene i ja mislim da se neko lazno predstavlja,i da mu treba pomoci...
Alen Odgovori
Kakva je razlika iz recimo ugla katolickog svestenika (ili bilo kog drugog) u razgovoru sa pravoslavnim svestenikom, hodzom, rabinom, subotarom ili sa ateistom?
Iz ugla katolickog svestenika Bog je samo jedan kao i iz ugla ostalih vera i svestenika.
Drugi bogovi ne postoje. Za ateistu Bog ne postoji. Ako je Bog samo jedan onda svi koji ne veruju u tog Boga su nevernici ili pogresnoverujuci razlicitih vrsta. Ako je Bog samo jedan onda iz ugla hriscanina Kuran je lazna knjiga i muslimani su pogresnoverujuci a iz ugla muslimana Biblija je lazna knjiga i Isus je lazan jer Bog je samo jedan. Sada se ja pitam kakav razgovor i zbog cega se moze voditi razgovor izmedju predstavnika razlicitih vera? Razgovor moze biti samo politicko-ekonomski ali ne moze biti u vezi vere. Ako je razgovor u vezi vere onda se moze voditi iskljucivo na relaciji dobar-pogresan izbor Boga.
Свештеник Драган Стокин Odgovori
Боже, Боже који сте ви мудраци. Стварно треба да организујете неку трибину. Мислим да би била јако запажена. Ушла би у све светске анале, као парадигма без компарације тј пример без поређења.
Овца за шишање
Ако уђе у светске анале к'о ова ваша, унапред се одричемо организације, ми смо СВЕСНИ своје величине и домета за разлику од вас, скромних, лишених гордости, како и вера прописује!
Свештеник Драган Стокин Odgovori
Ваша би сигурно ушла. То би био својерсни спектакл. Тако нешго нит је у јавности виђено, нити би после ико успео да понови. Нараво уколико се небисте одлучили на репризу, а врло је вероватно да би и реприза била својеврсни оригинал људске мисаоне егзибиције, каква се двапут не виђа.
Овца за шишање
Понављање већ изреченог није својствено мудрим и ученим, већ фрустрираним аутсајдерима!
ffilozoff
Ovo garantovano nije svestenik,vec neko po zadatku,pun mrznje,a mirotvorac...
UDBA
I prati i snima u civilu U D B A...
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.