• Pregleda: 5498

Tri nova obrazovna profila u Tehničkoj školi "Ivan Sarić"

Od septembra, budući srednjoškolci moći će da pohađaju neki od tri nova smera u Tehničkoj školi "Ivan Sarić". Na trećem stepenu to su mehaničar motornih vozila i električar, dok je novi četvorogodišnji obrazovni profil tehničar za robotiku.
Tri nova obrazovna profila u Tehničkoj školi "Ivan Sarić"

Mehaničar motornih vozila je novi trogodišnji smer na mađarskom nastavnom jeziku koji spaja struke automehaničara i autoelektričara, a kako objašnjava direktor škole, Željko Rajčić, u okviru nastavnog programa učenici će polagati i za vozačku dozvolu B kategorije, kako bi nakon završetka školovanja bili kompletni stučnjaci koji odmah mogu da se zaposle. Drugi trogodišnji smer električar na srpskom nastavnom jeziku, takođe predstavlja svojevrsnu kombinaciju struke elektroinstalatera i elektromehaničara za mašine i opremu, te će učenici osim elektro radova po stambenim i drugim objektima, moći da servisiraju i popravlju elektromotore.

- Oba trogodišnja obrazovna profila su po dualnom modelu obrazovanju, što znači da će učenici uz teorijsku, pohađati i praktičnu nastavu u kompanijama - objašnjava Rajčić, dodajući da prema novom Zakonu o dualnom obrazovanju, Privredne komore sugerišu školama za koje su obrazovne profile zainteresovani privredni subjekti, u skladu s njihovim potrebama. - Očekujemo da nam se jave privredni subjekti i da ako imaju bilo kakvu potrebu, predlože koji obrazovni profili im nedostaju. Trenutno smo našli podršu za smer električara u kompanijama koje se bave proizvodnjom elektromotora, kao i građevinske firme kojima su potrebni elektroinstalanteri.

Novi obrazovni profil tehničar za robotiku, đaci će pohađati na mađarskom nastavnom jeziku, a tokom četvorogodišnjeg školovanja moći će da steknu znanja iz oblasti kibernetike, robotike, pneumatike, tako da budu obučeni za rad u svim industrijskim granama u kojima se koriste roboti.

- Danas u svetu postoji pet miliona robota, a do 2022. godine procenjuje se da će biti oko 20 miliona robota. Ceo svet je krenuo u tom smeru, da sve više robota ulazi u privredu, a mi želimo da obučimo naše učenike kako da upravljaju njima i da ih programiraju tako da urade ono što je potrebno - dodaje direktor Tehničke škole "Ivan Sarić".

Smer mehaničar motornih vozila u septembru će moći da upiše ukupno 15 učenika, koji će zajedno s obrazovnim profilom bravar-zavarivač činiti jedno odeljenje, dok će na smerovima električar i tehničar za robotiku biti mesta za 30 učenika. Priliku da se detaljnije upoznaju s ovim, ali i svim drugim obrazovnim profilima Tehničke škole, budući srednjoškolci imaće na Sajmu obrazovanja, koji će se održati 17. aprila u fiskulturnoj sali škole, a istoga dana ova obrazovna ustanova organizovaće i Dan otvorenih vrata, kako bi učenici obišli kabinete i upoznali se s nastavnim programom i profesorima.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

14
Jelena Odgovori
Dva na mađarskom jeziku, jedan na srpskom... Strašno..
X
Lepo pise na njihovom sajtu da ce upisati 8 odeljenja na srpskom i 6 na madjarskom jeziku...
LZN Odgovori
Retki su profesori u ovoj skoli koji znaju preneti znanje.
Pogotovo kad je rec o matematici. Pored predavanja u skoli postaje gotovo obavezno da se ide i na privatne casove.
C
Nemoj da te SJ čuje.
Lazar Odgovori
A sta je sa srbima?
Ucenje Odgovori
Ne razumem zasto se novi profili rade na madjarskom jeziku. Trebalo bi da su svi novi profili na srpskom jeziku. Srpski bi trebalo svi da govore i da ga razumeju jer ipak zivimo u Srbiji. Ovako svi koji ne znaju madjarski su odmah 'diskvalifikovani' po pitanju novih profila. Madjarski jeste jezik sredine, ali je zvanican jezik srpski. Niko nikome ne brani da prica stranim jezikom ili jezikom sredine, ali nek barem svi onda imaju istu sansu pri skolovanju.
mirko
U toj školi nastava se izvodi na dva potpuno ravnopravna jezika (na srpskom i mađarskom) potpuno nevezano koji je državni jezik a koji jezik sredine, a inače u Subotici oba ta dva jezika su zvanični jezici... A ako pogledate sve smerove koje nudi Tehnička škola i broj odeljenja, morate da budete zadovoljni jer srpski jezik dominira... tako da ne vidim problem...
Croat Odgovori
Ne brinite se Srbi imaćete nastavu na sličnom jeziku Crnogorskom.Takva im je misija u Vojvodini.
max Odgovori
ja sam madjar. ali mislim da bi sva tri smera otvarati na oba jezika .
Boki86 Odgovori
Zamislite da u Mađarskoj otvore 2 srpska smera i 1 mađarski? Nezamislivo, ali to se dešava u Srbiji i još nas nazivaju raznim imanima. Ovo je diskriminacija na nacionalnoj osnovi, ne samo Srba, nego svih ostalih nacionalnih manjina koje se upisuju u srpske razrede.

Trebali su svi smerovi da se otvore i na mađarskom i na srpskom, ovako su Mađarima dodeljeni bolji obrazovni profili i samim tim bolje rangiranje sutra u društvu. Svi ostali u ovoj priči su ispali građani drugog reda.
boki
A da li postoji i jedan grad u Mađarskoj gde ima toliko procenata Srba kao ovde Mađara? Nema. Ne bi bilo problem otvaranje srpskog odeljenja, ali nema đaka koji bi pohađali nastavu na srpskom... Ali postoji Srpska Gimnazija u Budimpešti. Da li ima Mađarska Gimnazija u Beogradu?
Istina... Odgovori
Reče mi, davno, jedan čovek šta će biti. I bi u pravu. Putujte, na putu bez povratka.
Atlas Odgovori
Atraktivna su zanimanja, ali trebalo je da su i na srpskom jer puno dece ima kojima je maternji srpski, eventualno bi se snašli da je na hrvatskom. O tome treba razmišljati za sledeću školsku godinu.
Petar Mamužić Odgovori
Pozdrav za ideje za dogradnju obrazovanja ovi putem treba idu i druge strukovne škole i sa savremenim mladim kadrovima predavača, jer demagozi su i sa za katedrama postavljeni kao kadar politike, politehnička škola je škola koja nema adekvatne predavače graf. Struke dipl. graf. Inžinjeri su predavači bez prakse a pojedini predavači prakse dolaze kao penzioneri ili priučeni u graf. struci, pišem kao bivši graf. radnik birografike sada rotografike, dir. škole je kadar koji je suprotnoga resursa politehničkoga smera, Hvala
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.