Komentara: 21
Pregleda: 8681

Tri nova autobusa u voznom parku Suboticatransa

19.05.2017. u 16:46h
Izvor: subotica.rs
U Beogradu je danas zaključen ugovor o nabavci tri nova autobusa – jednog solo gradskog, jednog zglobnog i jednog međugradsko-prigradskog autobusa.
Tri nova autobusa u voznom parku Suboticatransa

Ugovor su potpisali direktor JP za prevoz putnika u gradskom i prigradskom saobraćaju „Subotica-trans”, Aleksandar Aleksić, i direktor preduzeća „Ikarbus“ a.d. Beograd (Zemun), Aleksandar Vićentić,

Ukupna vrednost investicije je 72.949.000 dinara, od čega je Grad Subotica obezbedio 23.750.000 dinara. Autobusi će biti korišćeni na najfrekventnijim linijama gradskog i prigradskog prevoza, kao i za prevoz radnika do Privredne zone „Mali Bajmok“.

- Isporuka gradskog i zglobnog vozila očekuje se za pet meseci, dok će  međugradsko-prigradsko vozilo biti isporučeno krajem ove godine, izjavio je, nakon potpisivanja ugovora, Aleksandar Vićentić.

Slična vozila, dodao je, već su pravljena za domaće tržište, a međugradsko-prigradski autobus će biti prvi takve vrste proizveden u Srbiji.

Aleksandar Aleksić je istakao da je JP „Subotica-trans“ u toku 2017. godine okončalo javnu nabavku za kupovinu tri nova vozila i da će ovi – niskopodni, klimatizovani, sa MAN motorom – autobusi domaćeg proizvođača i te kako uticati na poboljšanje kvaliteta javnog prevoza u Subotici.

Polako, ali sigurno, ispunjavamo dato obećanje i posle perioda finansijske konsolidacije konačno realizujemo nabavku novih autobusa i obnavljamo vozni park. Tokom 2017.  godine planira se i nabavka četiri polovna vozila, tako da ćemo sa tih sedam kvalitetnih autobusa svim građanima obezbediti bolji prevoz, sniziti starosnu granicu voznog parka i smanjiti zagađenje životne sredine. Drago mi je što ćemo ove godine, kada naše preduzeće obeležava 120 godina postojanja, biti bogatiji za tri nova autobusa u voznom parku – naglasio je Aleksić.

Novi autobusi opremljeni su LED displejima za informisanje putnika, klima uređajima sa krovnim grejanjem, anti-vandal sedištima, zatamnjenim staklima. Autobusi imaju rampu za pristup osoba u kolicima i poseban prostor za osobe sa invaliditetom, a poseduju i elektronski sistem oslanjanja koji po potrebi može da nagne autobus na stranu radi lakšeg ulaska/izlaska putnika. Gradska vozila su sa automatskim menjačem koji olakšava rad vozača.

U strukturi četiri polovna vozila koja treba da se nabave tokom ove godine su po jedno solo gradsko i zglobno, i dva prigradska autobusa.

JP „Subotica-trans“ je novi autobus poslednji put kupilo 2011. godine, kada je za međumesni saobraćaj nabavljen „Neobus – Universo VT“. Preduzeće se trudilo da kupuje autobuse domaće proizvodnje, „Neobus“ i „Ikarbus“, kako zbog unifikacije voznog parka tako i zbog kasnijeg održavanja. U međuvremenu, kupovani su samo polovni autobusi, izuzev nabavke deset minibus vozila 2012. godine. Vozni park JP „Subotica-trans“ trenutno broji 89 vozila.

„Ikarbus” je lider u proizvodnji autobusa u Jugoistočnoj Evropi i predstavlja značajan potencijal srpske privrede. Proizvodni program fabrike sadrži gradske, međugradske i turističke autobuse, kao i autobuse na prirodni gas.

Izvor: subotica.rs
Postavljeno pre 6 godina i 11 meseci
Komentara: 21
Pregleda: 8681
Povezane teme

Suboticatrans

autobus

nabavka autobusa

javni prevoz

autobuski prevoz

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.