Komentara: 0
Pregleda: 3388

Tri krivične prijave za trgovinu ljudima

26.10.2011. u 15:40h
Izvor: RTV Yueco
Tri krivične prijave za trgovinu ljudima

Oktobar je posvećen borbi protiv trgovine ljudima. U Subotici su ove godine podnete tri krivične prijave za trgovinu ljudima, dok je u Srbiji uhapšeno više od 30 ljudi i podneta je 21 krivična prijava. U istom periodu identifikovane su 73 žrtve. Posle trgovine oružjem i drogom, ovo je najunosniji kriminalni posao.

U Regionalnom centra granične policije u Subotici kažu da su ove godine podneli jednu krivičnu prijavu zbog krivičnog dela trgovine ljudima, a Policijska uprava u Subotici je podnela dve krivične prijave.Treba razlikovati krivično delo trgovine ljudima i ilegalnog prelaska granice. U Subotici se još nisu otkrili slučajevi kada krijumčari postanu trgovci ljudima.

Prema podacima službe za koordinaciju zaštite trgovine ljudima ove godine u Srbiji je bilo 73 žrtve trgovine ljudima, a u 2010. 89. Prošle godine je bilo 28 potencijalnih žrtava, a ove osam. Kada je reč o maloletnicima, u 2010. je bilo 42 žrtava trafikinga, a ove duplo manje, 20.Prošle godine je podneto 47 krivične prijave, a ove 21.

Crveni krst Subotice od 2006.godine radi na edukaciji mladih o trgovini ljudima. Predavanja se održavaju za osnovce i srednjoškolce.

U Policijskoj upravi Subotica danas je održana tribina o trgovini ljudima. Tim povodom prikazan je film “Plavi ciganin” Emira Kusturice, koji je deo omnibusa “Sva nevidljiva deca”. Žrtve se najčešće regrutuju preko atraktivnih konkursa za posao, ali su i internet i društvene mreže saveznici trgovaca ljudima. Budući da je oktobar mesec borbe protiv trgovine ljudima, predstavnici policije su i ove godine održali nekoliko predavanja u prigradskim školama.Ne treba zaboraviti da žrtva može biti svako od nas, bez obzira na pol, godine, rasu ili stepen obrazovanja.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 12 godina i 5 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 3388
Povezane teme

Policijska uprava Subotica

Policija Subotica

trgovina ljudima

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.