• Pregleda: 2468

Trening o medijskoj pismenosti

Iako su mladi svakodnevno izloženi različitim medijima, često ne razmišljaju o sadržajima na kritički način, niti analiziraju poruke koje do njih stižu. Udruženje KULT, u saradnji sa Kancelarijom za mlade, organizuje u Subotici trening za osobe od 17 - 30 godina o medijskoj pismenost.
Trening o medijskoj pismenosti

Trening će se održati 7. 8. i 9. februara 2013. godine, a prijave se sa pismom motivacije i životopisom trebaju poslati na mail adresu . Veliki deo radionice biće posvećen praktičnom radu i produkciji i motivisati učesnike da sami postanu medijski aktivisti.

Trening je namenjen mladima, a cilj je da učesnici kritički sagledaju medije, nauče praviti priče iz svoje perspektive i preispitaju poruke i stavove koji se nalaze u dominantnom medijskom sistemu.

Mediji nisu samo novine i televizija. To su i film i knjige, oglasi, muzika, društvene mreže. Ko proizvodi poruke u medijima, kako ih mi doživljavamo, koje tehnike se koriste da se privuče pažnja, neka su od brojnih pitanja na koje će učesnici tokom treninga kroz praktične primere i vežbe dobiti odgovore.

"Medijska pismenost je jako važna, jer kroz analizu učimo kako da kritički pristupimo svim medijskim sadržajima. To je veština da se razume kako mediji funkcionišu i kako da ih se pametno koristi. Medijski pismena osoba može objasniti kakvu ulogu mediji imaju u njegovom ili njenom životu" kaže trenerica, Vanja Ibrahimbegović Tihak iz organizacije Internews iz Sarajeva, koja je prošla obuku pri američkom Centru za medijsku pismenost.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

3
angelina Odgovori
Pa za to nije dovoljna obuka o medijskoj pismenosti,po meni je to obrazovanje koje plazi jos sa zabaveste,srednjom skolom,fakultetom,i celoga zivota se nadogradjivati,citati,uciti,donositi svoje misljenje, ako neznas,imamo savrsenstvo internet,bibljoteke,arhive,znaci raditi na sebi,i pokusati da racionalno donosimo sami odluku.
Miroslav Lacko Odgovori
lepo :)
bah Odgovori
Uff, KZM i NVO likovi. Plač majke Božje!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.