Komentara: 10
Pregleda: 2706

Treći krug čišćenja dimnjaka u toku

27.04.2018. u 15:20h
Izvor: Subotica.com
Nakon završetka grejne sezone, dimničari su započeli obilazak domaćinstava, kako bi proverili ispravnost i očistili dimnjake, te ih pripremili za narednu sezonu.
Treći krug čišćenja dimnjaka u toku

JKP "Dimničar" opslužuje oko 28.000 korisnika na teritoriji našeg grada, za koju je zaduženo ukupno 12 dimničara, koji obilaze domaćinstva u tri kruga, odnosno pred početak, tokom i po završetku grejne sezone. Trenutno je u toku treći krug čišćenja, a iz nadležnog preduzeća poručuju da posao teče u najboljem redu.

- Treći krug je gotovo na izmaku, ostalo je još nešto rada na terenu, nakon čega prelazimo na kontrolu gasnih dimnjaka, odnosno dimnjaka na koje su priključeni gasni kotlovi. Svi dimničari su na terenu i oni obilaze domaćinstva na teritoriji grada i Palića, koji su podeljeni na 30 reona, te svaki dimničar obilazi dva do tri reona, u zavisnosti od veličine. Sugrađani mogu da očekuju naše radnike da će doći, a ukoliko nekoga ne pronađu kod kuće, ostaviće obaveštenje na koje mogu da se jave, kako bi došli da prekontrolišu i očiste dimnjak - kaže Dragan Stošić, rukovodilac sektora dimničarskih poslova JKP "Dimničar".

Prema njegovim rečima, većina sugrađana dozvoljava redovnu kontrolu dimnjaka, ali da je tokom prethodne godine bilo oko 200 slučajeva u kojima su dimničari odbijeni, odnosno da im sugrađani nisu dozvolili da pogledaju i očiste dimnjak.

- Najčešći razlozi odbijanja su da sugrađani samostalno čište ili angažuju neko drugo lice, koje nije stručno da im očisti dimnjak. Mi smo tu da ih podsetimo da je, prema Zakonu o komunalnim obavezama, dimničarska usluga obavezna, te na taj način uspemo da pronađemo zajednički jezik, pa i kod njih uradimo čišćenje. Veoma je važno naglasiti da je naša delatnost osigurana, što znači da svaki put kada se dogodi neka nepredviđena okolnost, poput požara koji je nastao kao posledica zapaljenja dimnjaka, ukoliko je čišćenje dimnjaka pokriveno našim radnim nalogom i potpisom korisnika, celokupnu štetu snosi osiguranje. Zbog toga je veoma važno da sugrađani ne čiste sami dimnjake, niti da angažuju nekoga ko nije stručan - naglašava Stošić.

Tokom prethodne godine, JKP "Dimničar" primio je mali broj pritužbi sugrađana, koje su, prema rečima našeg sagovornika, u veoma kratkom roku rešene.

- Neke žalbe su bile osnovane, poput tih da dimničar nije dobro očistio taložnik, nakon čega smo odmah slali radnike ili najkasnije sutradan tokom prepodneva. Bilo je i neosnovanih žalbi, kada dimničar nije želeo da se penje na krov, što Zakon o radu ne dozvoljava, jer da bi se popeo moraju da postoje određeni bezbednosni uslovi, kao što su stepenice sa ogradom i drugi. Nakon što smo to objasnili korisnicima, oni su radnicima otvorili gornja vrata od dimnjaka, koji je potom bio očišćen - dodaje Stošić.

Iz JKP "Dimničar" pozivaju sugrađane da, ukoliko imaju potrebu za čišćenjem dimnjaka, obavezno se jave na broj telefona 024 553 072.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 11 meseci
Komentara: 10
Pregleda: 2706
Povezane teme

jkp dimničar

dimnjak

čišćenje dimnjaka

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.