Komentara: 1
Pregleda: 3497

Treba zaštiti vodomere na vreme

22.11.2013. u 15:16h
Izvor: RTV Yueco
Nastupajući zimski period može biti veoma hladan, zato iz Vodovoda preporučuju da potrošači na vreme pristupe zaštiti vodomera i unutrašnjih vodovodnih instalacija od smrzavanja. Do smrzavanja vodomera dolazi isključivo zbog neadekvatno zbrinutog vodomera, te je obaveza vlasnika priključka da nadoknadi troškove nastale zbog smrzavanja vodomera.
Treba zaštiti vodomere na vreme

U Vodovodu objašnjavaju da praksa iz prethodnih godina pokazauje da se veliki broj vodomera nalazi u šahtama koje nisu odgovarajuće dubine. Zbog toga, radnici pomenutog preduzeća imaju “pune ruke posla” kako bi otklonili posledice smrzavanja vodomera. Obaveza Vodovoda je da održava priključak, a obaveza potrošača je da vodi brigu o unutrašnjim instalacijama objekta i da se stara da vodomerno okno bude čisto, a vodomer dostupan za održavanje.

Prema Zakonu o meteorologiji Vodovod je obavezan da svake pete godine promeni vodomer kod korisnika. U laboratoriji koja se nalazi u Vodovodu mogu da se baždate vodomeri od 13 do 40 milimetara, a za veće se angažuju serviseri koji imaju ugovor sa Vodovodom za servisiranje vodomera do 150 milimetara.

Ukoliko je vodomer postavljen plitko ili u podrumskim prostorijama bez prozora, tada je potrebno postaviti neki termoizolacioni materijal kao što su daske, stiropor ili slama preko vodomera. Zavijanje vodomera u krpe ne predstavlja dovoljnu zaštitu. Neophodno je obaviti i baždarenje vodomera.

Sve uočene kvarove oko vodomera potrebno je prijaviti službi Vodovoda na telefon 55 77 11 . Cena zamene smrznutog vodomera iznosi 4.480,00 dinara za vodomere prečnika 13 mm i 20 mm koji su i najzastupljeniji kod potrošača iz kategorije individualinih stambenih objekata i kod stambenih objekata zajedničkog stanovanja gde su problemi smrzavanja vodomera najviše izraženi.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 10 godina i 5 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 3497
Povezane teme

očitavanje vodomera

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.