Komentara: 2
Pregleda: 4531

Treba li Univerzitet Subotici?

28.09.2010. u 15:21h
<p>Problem (ne)postojanja Univerziteta u Subotici je vi&scaron;eslojan i te&scaron;ko obja&scaron;njiv. On seže kako u dalju, tako i bližu pro&scaron;lost.&nbsp;Kako i za&scaron;to se dogodilo da su najrazvijeniji gradovi na prostoru Jugoslavije, na početku pro&scaron;log veka formirali Univerzitete - Maribor i Osijek, a Subotica nije?</p>
Treba li Univerzitet Subotici?

Koji argumenti govore u prilog posebno, socijalističke vlasti Srbije, što nije u Subotici formirala Univerzitet? Slični gradovi u ok ruženju (susedske zemlje) kao što su Mađarska i Rumunija, odnosno Segedin i Arad, pa i Pečuj, imaju univerzitetske institucije i daleko razvijeniju visokoškolsku strukturu.

Predratni (II sv. rat) Pravni fakultet u Subotici, nije baš bio beznačajan. Mogao je biti embrion univerzitetske strukture, ali je premešten/ugašen. Tek 60-tih godina prošlog veka (dakle nakon 15 godina od rata) formira se Ekonomski fakultet.
Inicijativa za formiranje etnocentričkog Univerziteta u poslednjoj deceniji prošlog veka, od strane Saveza vojvođanskih Mađara i etno-intelektualaca, po ugledu na Novi Pazar je u osnovi bila defektna i nije mogla dobiti političke agremane za instaliranje.

Subotici, a nadasve budućim odnosima i konstelacijama, neophodan je regionalni, mali, dinamični, multilingvilni univerzitet. Veliko je pitanje da li postoje resursi i imaginacije u političkoj i intelektualnoj strukturi Srbije da ovakvu matricu instalira.
Tribina Subotička Agora je prilika da se, otvoreno progovori o svim aspektima (ne)postojanja Univerziteta u Subotici.

Navedeni tekst prihvatite kao poziv na razgovor na tribini Subotička Agora povodom teme "Treba li Univerzitet Subotici", a koji će se održati u subotu, 02. oktobra 2010. godine na Otvorenom univerzitetu, u 10,00 časova u sali 213/I

Uvodna izlaganja na temu:

dr Zoltan Jegeš (Zoltán Jeges), Pokrajinski sekretar za obrazovanje
dr Pere Tumbas, redovni profesor Ekonomskog fakulteta, Novosadskog univerziteta
Ljubica Kiselički, pomoćnica gradonačelnika za oblast razvoja kulturno - prosvetne delatnosti i racionalizaciju školske mreže

Treba li Univerzitet Subotici?

Postavljeno pre 13 godina i 7 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 4531
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.