Komentara: 0
Pregleda: 2067

Traže pomoć jer nemaju za školarinu

09.10.2009. u 13:50h
Izvor: RTV Yueco
<p>Prikupljanjem potpisa polaznika prve i druge godine masterskih studija Ekonomskog fakultata u Subotici oko 280 studenata će danas ispred Odeljenja u Novom Sadu poku&scaron;ati mirnim protestom da dođu do kompromisnog re&scaron;enja sa dekanom o načinu plaćanja &scaron;kolarine. Uslovi upisa za njih su krajnje neprihvatljivi, jer nisu u mogućnosti da izdvoje 99.000 dinara ili polovinu tog iznosa, &scaron;to je ponuđeno onima koje je pro&scaron;le godine finansirao fakultet.</p>
Traže pomoć jer nemaju za školarinu

- Želimo da dođemo do kompromisa kako bi nam fakultet ili država pomogli, jer mi taj novac nemamo. Sve ispite smo dali u roku i među nama tek poneko prenosi samo dva ispita, a dekan nam je obećao da će s nama razgovarati u ponedeljak što je kasno jer je krajnji rok za upis danas. Pokušali smo da prolongiramo upisivanje, ali nam je rečeno da je to neizvodljivo - kaže Blaženka Radojčin koja bi trebala da upiše drugu godinu master studija.

Prema njenim rečima, kada je prošle godine država odbila da finansira upis na prvu godinu mastera, fakultet je platio školarinu za 100 studenata i za njih sada važi popust od 50 odsto, dok svi ostali moraju da plate celokupan iznos koji premašuje tri prosečne plate. U svojim zahtevima studenti ističu da žele da im se obezbedi potvrda da su na budžetu kako bi ostvarili pravo na dom, menzu, stipendije i kredite i da oni koji studiraju u Novom Sadu, a imaju prosek iznad 9,5 i 60 ECTS bodova, budu oslobođeni troškova participacije.

- Kolege su počele da se prepisuju na druge privatne i državne fakultete, a mnogi kažu da bi rado upisali Ekonomski fakultet kada bi uslovi bili drugačiji. Od Studentskog parlamenta smo dobili podršku u smislu da razgovorima rešimo problem, ali pošto nismo do sada uspeli da dođemo do dekana prinuđeni smo da se okupimo i zatražimo javno pomoć. Drago nam je što su oni koji su se pobunili zbog plaćanja prenetih bodova na korak do dogovora - kaže Helena Gnjidić.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 14 godina i 5 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2067
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.