Komentara: 4
Pregleda: 3196

Traktori ipak danas ulaze u Beograd

31.03.2012. u 13:05h
Izvor: RTV Yueco
Traktori ipak danas ulaze u Beograd

Po poslednjim informacijama iz Organizacionog odbora protesta poljoprivrednika - traktori će ipak danas ući u Beograd.

Kako nam je rečeno, delegaciju učesnika protesta primio je ministar unutrašnjih poslova I prvi potpredsednik vlade Ivica Dačić, a na sastranku je postignut dovorom da sutra u ranim jutarnjim časovima 100 traktora uđe u Beograd i održi protestnu vožnju kod palate Srbija na Novom Beogradu, nakon koje će ministru Dačiću biti i uručeni zahtevi poljoprivrednika. Nakon toga biće razmotreni dalji koraci poljoprivrednika, odnosno da li će se traktorima vratititi kući.

Nešto ranije, Dačić je izjavio da policija nema nikakve razloge da na bilo koji način sprečava bilo koga u izražavanju političkog, interesnog stava, ali da je nemoguće da u Beogradu bude 1.000 traktora i pri tome saobraćaj normalno funkcioniše.

Kako je naglasio, tokom njihovog protesta nigde nije zabeležen nijedan incident i poručio da svako može da dođe u Beograd na razgovore, ali na neki drugačiji način, a ne traktorima.

"Ne ulazim u to da li su njihovi zahtevi opravdani ili ne. Svako može da izrazi svoje mišljenje, ali pri tome ne sme da dozvoli, niti da na bilo koji način inicira kolaps u saobraćaju koji ugrožava druge građane Srbije", poručio je Dačić.

Pre razgovora sa njim, predstavnici Organizacionog odbora protesta medijima su prosledili pismo koje je upućeno i Dačiću i ministarki pravde Snežani Malović u kojem, između ostalog navode razloge protestne vožnje i tvrde da im je, iako su ispoštovali sve saobraćajne propise, kao građanima nižeg reda, onemogućeno slobodno kretanje. Poljoprivrednici mole nadležne da se obrate u javnosti i obrazlože zašto im je to pravo uskraćeno.

Do tada, Poljoprivrednici i dalje protestuju jer su nezadovoljni novim načinom subvencionisanja ratarske proizvodnje po prinosu, a ne po obradivoj površini, koji po njihovom mišljenju favorizuje prerađivačku industriju, na štetu poljoprivrednih proizvođača.

U blokadi su stari put Subotica-Novi Sad kod Rimskih šančeva, Novi Sad-Temerin na Temerinskoj petlji, Pančevo-Kovačica, mostovi kod Titela i Žablja i Čente, prilazi Inđiji, Staroj Pazovi, Novoj Pazovi i Opovu, a od danas su u blokadi i granični prelaz Šid-Tovariševo i stari put Beograd-Kragujevac kod Mladenovca.

Tokom jučerašnjih pregovora u Beogradu sa ministrom poljoprivrede Dušanom Petrovićem nije postignut dogovor o promeni spornih uredbi o subvencionisanju po ostvarenom prinosu žitarica, industrijskog bilja, krompira i duvana, a prema rečima organizatora protesta, sve više poljoprivrednika se priključuje kolegama.

Član organizacionog odbora protesta poljoprivrednika Miroslav Ivković izjavio je da su blokirani mnogi putevi u Vojvodini, jer policija ne dozvoljava poljoprivrednicima da se kreću traktorima. Ivković je rekao da su od noćas u blokadi stari put Subotica-Novi Sad kod Rimskih šančeva, Novi Sad-Temerin na Temerinskoj petlji, Pančevo-Kovačica, mostovi kod Titela i Žablja i Čente, prilazi Inđiji, Staroj Pazovi, Novoj Pazovi i Opovu i još neki manji putni pravci. Prema poslednjim informacijama, blokiran je i magistralni put ka Kragujevcu kod skretanja za Aranđelovac, a u blokadi je i granični prelaz Šid-Tovariševo. On se izvinio svim građanima zbog novonastale situacije i rekao da do blokada puteva ne bi ni došlo da se policija nije isprečila pred oko 4.000 poljoprivrednika na traktorima na putu za Beograd.

Kako javlja B92, deset traktora se trenutno nalazi ispred zgrade Vlade u Novom Sadu, i kažu da ne planiraju odatle da odu. Kako saznaje B92, deset traktora je došlo uz pratnju policije, a trenutno ih obezbeđuje četvora patrolnih kola.

Trojica poljoprivrednika iz opštine Kanjiža uspeli su danas traktorima da se probiju do Beograda, uprkos tome što je policija zabranila dolazak traktorima u glavni grad.

Jedan traktor, registrovan na opštinu Kanjiža, parkiran je kod zgrade "Pošta Srbije" u Takovskoj ulici, gde se nalazi i pripadnici saobraćajne policije koji, prema rečima poljoprivrednika, traže od njih da pomere vozilo.

"Policija vrši na nas pritisak da isteramo traktore, pa ne znamo šta da radimo", rekao je agenciji Beta poljoprivrednik Čaba Boršoš i dodao da su sa njim i Atila Milutinović i Salman Zolta.

Upitan gde su druga dva traktora kojima su stigli u Beograd, Boršoš je odgovorio da su "na jednom mestu".

Boršoš je kazao i da očekuje da ih oko 19.30 poseti predsednik Saveza vojvodjanskih Mađara Ištvan Pastor.

Na jučerašnjoj sednici vlade, inače, nije bilo reči o protestu poljoprivrednika iz Vojvodine, a direktor vladine Kancelarije za saradnju s medijima Milivoje Mihajlović podsetio je da je vlada prekjuče usvojila podsticajne mere za poljoprivredu i da stoga nema razloga za protest.

Prema tri uredbe, umesto dosadašnjih 14.000 dinara po hektaru obradivih površina na registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima, Vlada Srbije će subvencionisati biljnu proizvodnju – po kilogramu. Prema tim uredbama, premija za soju, suncokret i za uljanu repicu iznosi tri dinara/kg a za šećernu repu iznosi 0,50 dinara/kg. Zahtev za isplatu premije podnosi se do 15. januara 2013. godine. Za pšenicu, kukuruz, ječam, raž, ovas, tritikale i heljdu premija iznosi jedan dinar po kilogramu proizvedenih i isporučenih žitarica odnosno, 0,60 dinara po kilogramu proizvedenog i isporučenog krompira. Zahtev za korišćenje premije iz ove uredbe podnosi se do 1. juna 2013. godine.

Poljoprivrednici traže da se nastavi regresiranje repromaterijala u proizvodnji sa 14.000 dinara po hektaru, kao i da resorno ministarstvo donese Strategiju ruralnog razvoja u Srbiji, jer je to uslov da farmeri mogu da koriste sredstva iz IPA fondova EU.

Poljoprivrednici su krajem maja i početkom juna prošle godine pet dana blokirali puteve širom Vojvodine, a blokade su uklonili nakon što su se s Ministarstvom poljoprivrede dogovorili o isplati subvencija.

Tada je dogovoreno da će isplata subvencije od 14.000 dinara po hektaru za posed veličine do 30 hektara, biti završena do kraja 2011, a da će subvencije za preostalih 70 hektara biti isplaćivane od 1. januara 2012. godine.
Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 12 godina i 2 nedelje
Komentara: 4
Pregleda: 3196
Povezane teme

protest poljoprivrednika traktorima

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.