Komentara: 4
Pregleda: 1897

Tradicionalno prijateljstvo i razumevanje Srbije i Alžira dobra osnova za dalje širenje kvalitetnih odnosa

15.12.2022. u 15:23h
Izvor: Subotica.com
U srdačnom i otvorenom razgovoru sa ambasadorom Mahrazom konstatovano je da su tradicionalno prijateljstvo i razumevanje koje povezuje Srbiju i Alžir dobra osnova za proširivanje saradnje i na lokalnom nivou, a da na ekonomskom planu još postoji prostora za unapređenje.
Tradicionalno prijateljstvo i razumevanje Srbije i Alžira dobra osnova za dalje širenje kvalitetnih odnosa
Foto: Strahinja Babović

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić sastao se danas sa ambasadorom Narodne Demokratske Republike Alžir u Republici Srbiji, Fatahom Mahrazom. Uz podsećanje da je Njegova ekselencija i ambasador Alžira u Crnoj Gori, sa sedištem u Beogradu, gradonačelnik Bakić je, tim povodom, izjavio da je u srdačnom i otvorenom razgovoru sa ambasadorom Mahrazom konstatovano da su tradicionalno prijateljstvo i razumevanje koje povezuje dve države dobra osnova za proširivanje saradnje i na lokalnom nivou.

- Njegovoj ekselenciji sam predstavio privredne, investicione, turističke i kulturno-istorijske potencijale Subotice. Pričali smo i o saradnji preduzeća koja posluju na području našeg grada i ovog regiona sa Alžirom - istakao je gradonačelnik Bakić. - Ukupna robna razmena Regionalne privredne komore Severnobačkog upravnog okruga i Alžira u 2021. godini iznosila nešto više od 172.000 dolara, što je, nažalost, za 13,4 odsto manje od ukupne robne razmene u 2020. godini. Saglasili smo se da ima potencijala za intenziviranje spoljnotrgovinske saradnje i konstatovali da moramo da se potrudimo da dođe i do jačanja saradnje na lokalnom nivou povezivanjem Subotice i jednog alžirskog grada kojeg odabere ambasador Mahraz. Očekujemo taj predlog kako bismo konkretizovali saradnju.

Tradicionalno prijateljstvo i razumevanje Srbije i Alžira dobra osnova za dalje širenje kvalitetnih odnosa

Bakić je naveo da su tema bili i odnosi između naše dve zemlje koji su od 1962. godine i nezavisnosti Alžir, i da  dan-danas prijateljski i u najvećoj mogućoj meri dobronamerni.

- Bila je to prilika da izrazim veliku zahvalnost Alžiru na doslednom zalaganju za poštovanje međunarodnog prava i čvrstom i principijelnom stavu o nepriznavanju samoproglašene nezavisnosti Kosova, kao i na kontinuiranoj podršci koju pruža Srbiji u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta - dodao je Bakić.

Tradicionalno prijateljstvo i razumevanje Srbije i Alžira dobra osnova za dalje širenje kvalitetnih odnosaAmbasador Fatah Mahraz se zahvalio domaćinu na pozivu i na, kako je rekao, mogućnosti da poseti prelep grad kakav je Subotica.

- Uskoro ćemo vas obavestiti sa kojim alžirskim gradom bi Subotica mogla da potpiše sporazum o bratimljenju. Na taj način bi se produbila saradnja između ta dva grada na, primera radi, polju kulture i turizma - poručio je Ambasador Mahraz. - Ne mogu da ne izrazim veliku zahvalnost za istorijsku podršku Srbije Alžiru, čak i pre sticanja naše nezavisnosti. Jugoslavija je bila jedna od prvih država koja je priznala privremenu Vladu Alžira u to teško vreme kada se država i narod Alžira borio za svoju nezavisnost. Potpuno je prirodno da imamo sjajne odnose zasnovane na prijateljstvu, solidarnosti i saradnji i da Alžir podržava Srbiju u nastojanjima da održi svoj teritorijali integritet.

Tradicionalno prijateljstvo i razumevanje Srbije i Alžira dobra osnova za dalje širenje kvalitetnih odnosa

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 godinu i 6 meseci
Komentara: 4
Pregleda: 1897
Povezane teme

stevan bakić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.