Komentara: 2
Pregleda: 1679

Toplana planira korišćenje biomase za zagrevanje stanova

01.11.2010. u 14:21h
Izvor: RTV Yueco
<p>Subotička toplana mogla bi postati prva toplana u Srbiji koja će kao energent koristiti biomasu. U pitanju je obnovljivi izvor energije kojeg u okolini ima u izobilju, a ideja na početku realizacije koju podržava Nemačka preko svoje KfW razvojne banke. U Toplani se nadaju da bi projekat u najboljem slučaju mogao biti zavr&scaron;en do jubileja preduzeća - pola veka postojanja koji će biti obeležen 2013. godine.</p>
Toplana planira korišćenje biomase za zagrevanje stanova

Vlade Srbije i Nemačke potpisale su sporazum o 123 miliona evra nemačke pomoći za Srbiju u 2011, a deo te pomoći namenjeno je za gradnju toplane na biomasu u Subotici. U pitanju je ideja koju su čelnici Subotičke toplane izneli pre nekoliko meseci. Zapravo je u pitanju ideja izgradnje energane - postrojenja koje bi korišćenjem biomase proizvodilo i električnu i toplotnu energiju, električne snage 5 megavata i toplotne snage do 14 megavata. Ovo je prvi korak koji podrazumeva izradu predstudije izvodljivosti izgradnje postrojenja na postojećoj lokaciji koje bi, ukoliko projekat bude realizovan, bilo prvo postrojenje za proizvodnju toplotne energije na biomasu u Srbiji, a po prvim procenama vrednost ovakve investicije je između 17 i 20 miliona evra.

Pored ovoga, u Vladi Srbije pre mesec dana potpisan je i Memorandum o razumevanju između Republike Srbije i KfW banke u vezi sa četvrtom fazom programa "Rehabilitacija sistema daljinskog grejanja u Srbiji", kojim se predviđa ulaganje oko 58 miliona evra. Na osnovu Memoranduma, subotička toplana dobila je povoljan zajam sa kamatnom stopom od 2,5 odsto, sa "grejs" periodom i rokom otplate od 12 godina. Sredstva će biti iskorišćena za dalju obnovu postojećeg sistema, pošto je u prethodnim godinama oko 70% sistema rekonstruisano, a kako bi obezbedio stabilno snabdevanje toplotnom energijom u narednim decenijama.

Biomasa predstavlja energent biološkog porekla, a u nju spadaju ostaci drveta, piljevina, slama, trska, ostaci kukuruza, soje. U Evropi postoji i radi oko 100 toplana na biomasu. U Subotičkoj toplani se nadaju da će energana na biomasu kao prva u Srbiji biti završena do jubileja preduzeća - pola veka rada - 2013. godine. Kako bi podstakla korišćenje obnovljivih izvora energije, vlada Srbije subvencioniše cenu energije koja se na takav način dobija. Naime, postoji garantovana cena energije koja se dobija korišćenjem biomase, a razliku između realne i stvarne cene na tržištu nadoknadiće država, što će Toplani doneti jeftinije energente, a time i građanima niže račune za grejanje.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 13 godina i 6 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 1679
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.