Komentara: 10
Pregleda: 3008
Video
Foto

Toleranciju je potrebno razvijati od najranijeg uzrasta

15.11.2019. u 14:38h
Izvor: Subotica.com
Priredbom i razgovorom sa najstarijim sugrađanima, učenici OŠ "Jovan Mikić" obeležili su Međunarodni dan tolerancije, poslavši poruku da svi ljudi, bez obzira na pol, godine, naciju i jezik, imaju jednaka prava na život i da budu ono što jesu.
Toleranciju je potrebno razvijati od najranijeg uzrasta

Kroz razgovore na časovima odeljenskog starešine, pripremu izložbe i priredbe, učenici OŠ "Jovan Mikić" već šestu godinu uče zbog čega je tolerancija važna za suživot u našem gradu, čiji je jedinstveni pečat multikulturalnost.

- Za mene je tolerancija prihvatanje i poštovanje tuđih kako vrlina, tako i mana - rekla je Nevena Đuran, učenica osmog razreda.

- Kada je neko drugačiji od nas, njega ne treba da diramo, već da ga volimo takvog kakav je, bez obzira što priča drugim jezikom, što je drugačiji, manji ili veći od nas. To je tolerancija - nadovezao se Armin Dobo, učenik sedmog razreda.

Inspiraciju za obeležavanje ovog značajnog datuma, Marija Milodanović, direktorka OŠ "Jovan Mikić", kaže da su pronašli u navodima deklaracije Ujedinjenih nacija, usvojenoj 1995. godine u Parizu, prema kojoj je tolerancija prihvatanje činjenice da ljudska bića, prirodno različita po izgledu, položaju, govoru, ponašanju i vrednostima, imaju pravo da žive i budu to što jesu.

- Svake godine stavljamo akcenat na jednu grupu, prethodnih to su bile osobe sa invaliditetom, zatim međunacionalna tolerancija, a ove godine smo stavili akcenat na međugeneracijsku toleranciju i pozvali korisnike Gerontološkog centra da prisustvuju priredbi - kazala je Milodanović, dodajući da iako se ova manifestacija obeležava samo jedan dan, tolerancija se kod učenika razvija tokom cele školske godine. - Razvijamo njihovu svest da u duhu tolerancije treba da živimo, da je međunacionalna tolerancija u školi i van nje posebno bitna, kao i međuvršnjačka tolerancija, a sve to ima za cilj da naučimo decu da žive zajedno, čime doprinosimo i smanjenju vršnjačkog nasilja.

Izvor: Subotica.com
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 8 meseci i 3 nedelje
Komentara: 10
Pregleda: 3008
Povezane teme
osnovna škola jovan mikić tolerancija međunarodni dan tolerancije
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.