• Pregleda: 2642

Toleranciju je potrebno razvijati od najranijeg uzrasta

Priredbom i razgovorom sa najstarijim sugrađanima, učenici OŠ "Jovan Mikić" obeležili su Međunarodni dan tolerancije, poslavši poruku da svi ljudi, bez obzira na pol, godine, naciju i jezik, imaju jednaka prava na život i da budu ono što jesu.
Toleranciju je potrebno razvijati od najranijeg uzrasta

Kroz razgovore na časovima odeljenskog starešine, pripremu izložbe i priredbe, učenici OŠ "Jovan Mikić" već šestu godinu uče zbog čega je tolerancija važna za suživot u našem gradu, čiji je jedinstveni pečat multikulturalnost.

- Za mene je tolerancija prihvatanje i poštovanje tuđih kako vrlina, tako i mana - rekla je Nevena Đuran, učenica osmog razreda.

- Kada je neko drugačiji od nas, njega ne treba da diramo, već da ga volimo takvog kakav je, bez obzira što priča drugim jezikom, što je drugačiji, manji ili veći od nas. To je tolerancija - nadovezao se Armin Dobo, učenik sedmog razreda.

Inspiraciju za obeležavanje ovog značajnog datuma, Marija Milodanović, direktorka OŠ "Jovan Mikić", kaže da su pronašli u navodima deklaracije Ujedinjenih nacija, usvojenoj 1995. godine u Parizu, prema kojoj je tolerancija prihvatanje činjenice da ljudska bića, prirodno različita po izgledu, položaju, govoru, ponašanju i vrednostima, imaju pravo da žive i budu to što jesu.

- Svake godine stavljamo akcenat na jednu grupu, prethodnih to su bile osobe sa invaliditetom, zatim međunacionalna tolerancija, a ove godine smo stavili akcenat na međugeneracijsku toleranciju i pozvali korisnike Gerontološkog centra da prisustvuju priredbi - kazala je Milodanović, dodajući da iako se ova manifestacija obeležava samo jedan dan, tolerancija se kod učenika razvija tokom cele školske godine. - Razvijamo njihovu svest da u duhu tolerancije treba da živimo, da je međunacionalna tolerancija u školi i van nje posebno bitna, kao i međuvršnjačka tolerancija, a sve to ima za cilj da naučimo decu da žive zajedno, čime doprinosimo i smanjenju vršnjačkog nasilja.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

10
C Odgovori
Tolerancija postoji od rođenja, netolerancija (ili gore) je to što se usađuje.
Trovach
Slazem se, ali mi tolerantni vec 30 godina lose prolazimo.
robert Odgovori
Treba biti čovek, pre svega. Dakle jednostavno. Ne suditi nikome. Posebno ako ne znaš ništa o tom nekom ili tom nečem. I ceo život trebaš da učiš! Svaki dan da gledaš, posmatraš svet oko sebe. Trebaš da znaš da nažalost živimo u svetu koji nije tolerantan. KOji je prečesto ne pravedan i koji brže bolje sudi o drugome ne znajući mu ni ime. Kad shvatiš da je svet generalno takav, i da kiša ne može da spere svu prljavštinu. Onda gradiš sebe, fizički i mentalno. I onda pomažeš drugima da to isto shvate i urade. I naravno, nadaš se da ćeš takvim životom izbeći zle poglede, duše...zavidne i ljubomorne. Njima kažeš ćao zdrao ako neće da se menjaju. Dakle akcenat je na poštovanju!!! RESPECT!
Aristotel Odgovori
Tolerancija i apatija su poslednje vrline umiruceg drustva
RADE Odgovori
Толеранција = трпељивост . Тако тако , од малена да вас систем учи да трпите . Кад будете пунолетни , лакше ћете повући најважнији потез у животу . Збогом Србија .
Istina... Odgovori
Licemerje nema granice.
aleksandar Odgovori
Ucite nas o toleranciji i ravnopravnosti svih ljudi. Gde je ravnopravnost kad strancima obezbedjuju kuce i besplatne udzbenike a nasi sve placaju a ako ne plate nase izbacuju iz stanova. Gde je tu tolerancija? Mislim o cemu pricamo. Uce nas da budemo telerantni drugim recima da trpimo i da se nadamo da cemo jednog dana imati pristojan zivot.

Bolje ih ucite da kad narastu da ce najverovatnije raditi u nekoj stranoj fabrici, najverovatnije u 3 ili 4 smene. Znanje im neko i ne treba. Bice u kreditu od glave do pete i taman dok otplate stambeni u 65-toj godini, moci ce otici u penziju ako do tad i bude penzije. Sa penzijom ce poplacati racune i ostace im jako malo sto opet nije za neki pristojan zivot vec se nastavlja spajanje kraja sa krajem do kraja zivota.
RADE
Ех , Александре да је то све . Остарели и поносни родитељи , што их "бесплатно" школоваше у драгој нам и социјално уређеној држави , усхићено ће се хвалити , како сваких три или четири месеца , добијају дознаку на двеста евра . То добро дође уз оних четрдасет евра једнократне помоћи ( на годишњем нивоу ) . Таман да се има за медицину~за смирење . Може се купити и неки озбиљан дневни лист и прочитати , шта поскупљује од следећег месеца и како ће, већ од следеће године , пензије порасти 5% . Најлепше је у смирај дана , кад седну уз ТВ и чекајући серију , а неко објасни како ЋЕ бити боље . Стрпљен спашен , све ће то народ позлатити . Дај вам Боже , да сви знате да ја лажем !
jufko Odgovori
Tolerancija je kada cigani kradu, ne idu u školu, napadaju bespomoćne a mi ništa ne preduzimamo protiv toga.
Dan tolerancije je dan kada to slavimo.
Dan tolerancije je glupost.
avet Odgovori
Deklaracija je usvojena 1995. godine u Parizu i prema njoj je tolerancija prihvatanje činjenice da ljudska bića, prirodno različita po izgledu, položaju, govoru, ponašanju i vrednostima imaju pravo da žive i budu to što jesu.

U redu je sve to, samo su tamo u Parizu zaboravili da u Delaraciju stave jednu tačku koja govori o tome da sve ovo važi SAMO ako je sve u okvirima zakona.
Jer, neki smatraju da su to što jesu, vole malo i da kradu i da lažu i da biju, to im je svakodnevno i normalno ponašanje, a pošto im Deklaracija garantuje sva prava da žive tako kako žive, niko im ništa ne može.
Pa sad ja onda moram da tolerišem da me neko prevari, pokrade i prebije, zato što je taj neko tako navikao da mu je prevara, krađa i tuča normalna svakodnevna pojava u porodici i komšiluku???
Ne, ja bih rekao da za ovakve slučajeve nema tolerancije, ali zakoni nažalost o ovome ništa ne govore gde je granica tolerancije.
I tako neki lepo ZLOUPOTREBLJAVAJU priču o neophodnosti bezgranične tolerancije.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.