Komentara: 7
Pregleda: 2934

Tokom raspusta što više vremena provoditi napolju

29.12.2019. u 14:05h
Izvor: RTV Yueco
Zimski raspust u školama u Vojvodini počeo je pre nekoliko dana, a stručnjaci preporučuju da deca što više vremena provode napolju u igri sa drugom decom. Ipak, neki đaci ni za vreme raspusta ne bi trebalo da zanemare školske obaveze.
Tokom raspusta što više vremena provoditi napolju

Za vreme školskog raspusta deci se preporučuje da što više vremena provode u igri sa drugom decom i to na otvorenom. Kako stručnjaci ističu, veliki je broj đaka koji vreme provode ispred računara i televizora, što može imati štetne posledice po njihov psiho-motorni razvoj. Iz tog razloga jako je važno da roditelji povedu računa o tome na koji način njihova deca provode vreme tokom raspusta.

- Obično se predlaže i daju se saveti da deca što više i češće budu napolju, na otvorenom, da budu u pokretu, jer je fizička aktivnost izuzetno bitna za dečiji razvoj, kako fizički, tako i mentalni. Ono što je takođe bitno, jeste da ako su napolju, da budu sa drugom decom, što je bitno za njihovu socijalizaju - kaže Dragana Ćupurdija, psiholog u OŠ "Jovan Jovanović Zmaj".

Tokom raspusta što više vremena provoditi napolju

Dok psiholozi većini dece savetuju da školski raspust iskoriste da se odmore od školskih obaveza, ima i one dece koja bi za vreme raspusta trebalo da pohađaju nastavu. Naime, tokom raspusta škole organizuju nastavu za đake koji su ostvarili negativan uspeh na kraju prvog polugodišta u vidu dopunskih časova, dok se za decu koja se pripremaju za takmičenja koja im predstoje u drugom polugodištu organizuje dodatna nastava.

- Ne mogu baš u potpunosti da se zanemare školske obaveze, zbog toga što je svaka škola u obavezi da tokom raspusta organizuje dodatnu i dopunsku nastavu, pa bi za decu koja su imala negativan uspeh na kraju prvog polugodišta bilo poželjno da dolaze na dopunsku da bi se na taj način pripremili i ispravili ocene u drugom polugodištu, a opet deca koja idu na dodatnu da se pripreme za takmičenja koja ih očekuju - dodaje Ćupurdija.

Tokom raspusta što više vremena provoditi napolju

Zimski raspust počeo je u ponedeljak, 23. decembra i trajaće do 15. januara naredne godine kada počinje drugo polugodište za đake u Vojvodini. Do kraja školske godine đaci osnovnih škola imaće još jedan, prolećni raspust od 10. do 20. aprila, nakon čega će na pauzu ići tek po završetku školske godine kada počinje letnji raspust.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 4 godine i 2 meseca
Komentara: 7
Pregleda: 2934
Povezane teme

osnovna škola jovan jovanović zmaj

raspust

fizička aktivnost

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.