Komentara: 14
Pregleda: 1756

Tokom 2023. sprečen 881 ilegalni prelazak u Mađarsku, saradnja sa Fronteksom daje dobre rezultate

16.03.2023. u 15:33h
Izvor: Subotica.com
Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić i evropska komesarka za unutrašnje poslove i migracije Ilva Johanson obišli su danas na GP Horgoš zajedničke patrole srpske granične policije i evropske Agencije za graničnu i obalsku stražu - Fronteks i ocenili da je njihova saradnja, koja je rezultirala uspesima u suzbijanju iregularnih migracija, na izuzetnom nivou.
Tokom 2023. sprečen 881 ilegalni prelazak u Mađarsku, saradnja sa Fronteksom daje dobre rezultate

Ministar Gašić je, nakon sastanka sa evropskom komesarkom, istakao da je saradnja naše granične policije i Fronteksa značajna i za Srbiju i za Evropsku uniju, jer udruženim snagama štite naše, ali i granice EU od iregularnih migracija.

- Od početka godine duž granice sa Mađarskom sprečen je 881 ilegalan prelazak granice, dok je taj broj u istom periodu prošle godine bio 172 - precizirao je ministar Gašić i naglasio da će Srbija nastaviti sa procesom usaglašavanja sa viznom politikom EU - Republika Srbija je pokazala da je pouzdan partner u suzbijanju ilegalnih migracija i borbi protiv prekograničnog kriminala.

Tokom 2023. sprečen 881 ilegalni prelazak u Mađarsku, saradnja sa Fronteksom daje dobre rezultate

On je podvukao da je Srbija zemlja koja se humano i sa razumevanjem odnosi prema svima koje je nevolja naterala da napuste svoje države, ali da ima nultu toleranciju prema svim vidovima kriminala.

Nijedna država ne može sama da se nosi sa migrantskom krizom i zato je neophodno da sve zemlje sa migrantske rute nastave da sarađuju i rade zajedno - zaključio je Gašić.

Tokom 2023. sprečen 881 ilegalni prelazak u Mađarsku, saradnja sa Fronteksom daje dobre rezultate

Evropska komesarka za unutrašnje poslove i migracije Johanson istakla je da je EU posvećena jačanju partnerstva sa Srbijom, posebno u oblasti efikasnog upravljanja granicama.

Hoću da pohvalim vlasti u Srbiji, predsednika Aleksandra Vučića, premijerku Anu Brnabić, Vas ministre Gašiću, na poslu koji ste u proteklim mesecima obavili po pitanju usaglašavanja vizne politike sa politikom EU, što je dovelo do značajnog smanjenja iregularnih migracija u EU. Radujem se što skorijem završetku tog posla - kazala je Johanson.

Tokom 2023. sprečen 881 ilegalni prelazak u Mađarsku, saradnja sa Fronteksom daje dobre rezultatePo njenim rečima, angažovanje propadnika Fronteksa na teritoriji Srbije je praktičan pokazatelj posvećenosti Evropske unije u saradnji sa Srbijom.

Zajedničke patrole čuvaju granice, rade na sprečavanju i suzbijanju kriminalnih aktivnosti i krijumčara. Naredni korak u saradnji je revizija sporazuma između Srbije i Fronteksa koji će dati novi mandat evropske Agencije za graničnu i obalsku stražu i omogućiti im da, pod komandom srpskih državnih organa, budu na granicama Srbije i EU, ali i drugih susednih zemalja koje nisu članice EU - pojasnila je Johanson.

Govoreći o saradnji srpske policije i Evropola, ona je rekla da je ta saradnja izuzetno dobra i izrazila uverenje da će u narednom periodu ona biti još bolja, posebno u oblasti suzbijanja krijumčarenja ljudi, narkotika i oružja.

Johanson je izrazila zadovoljstvo što će danas prisustvovati potpisivanju sporazuma kojim će Srbiji biti dat posmatrački status u Evropskoj mreži za migracije.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 godinu i 2 meseca
Komentara: 14
Pregleda: 1756
Povezane teme

granični prelaz horgoš

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.