• Pregleda: 2764

Tijana Ćopić pobednica Republičkog takmičenja iz kineskog jezika

Naša sugrađanka Tijana Ćopić, studentkinja druge godine anglistike na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, pobednica je 18. republičkog takmičenja u poznavanju kineskog jezika i kulture pod nazivom „Kineski most”.
Tijana Ćopić pobednica Republičkog takmičenja iz kineskog jezika

Tijana kineski jezik uči već dve godine kao izborni predmet a svojim znanjem najtežeg svetskog jezika, ali i kaligrafskim umećem, ostavila je snažan utisak na sve prisutne takmičare i profesore. Studenti su bili podeljeni na one sa osnovnim i one sa naprednim nivoom znanja iz kineskog jezika. Obe grupe su se takmičile u tri kategorije: govorništvo, talenat i kviz znanja o poznavanju kineskog jezika i kulture, dok su studenti sa naprednim nivoom znanja pisali sastav na zadatu temu na kineskom jeziku.

- Bilo je jako zanimljivo i spektakularno, jer Kinezi sve naprave da bude puno šarenila, sa muzikom, da očara... U žiriju su uglavnom bili Kinezi i samo dve Srpkinje, koje smo trebali da očaramo govorom i nekim talentom - priča Tijana Ćopić, još uvek puna utisaka. - Pošto sam se takmičila u naprednoj kategoriji morala sam i da napišem sastav u kome ću predstaviti nešto iz Srbije i ja sam i pisala o filmu "Most" u kome glumi Bata Živojinović, koga Kinezi obožavaju. Dok nije počelo takmičenje nisam očekivala da ću pobediti, mislila sam da će to uraditi oni koji uče mnogo duže od mene. Ali eto, ispalo je da sam imala jako dobru atmosferu na bini, to se Kinezima svidelo i što me je dovelo do pobede.

Tijana je osvojila nagradu u naprednoj kategoriji, te će u julu predstavljati Srbiju na svetskom takmičenju u Kini.

- Još uvek se ne pripremamo jer ne znamo tačno kada idemo, ali sigurno ćemo se dobro pripremati - dalje će Tijana.

Ljubav prema kineskom jeziku, kako kaže naša sagovornica, rodila se kada je počela da ga uči na fakultetu i to prvenstveno profesorki Nataši Pešić, koja je dala sve od sebe da ga predstavi na najboji način.

- To jeste jako težak jezik, prvenstveno zbog pisma koje je totalno drugačije od našeg, ali i zbog nekih stavova i izgovora, ali tu imamo sjajnu profesorku koja je Kineskinja i ona nam jako pomaže. Govor nije toliko težak ukoliko se redovno priča, da li sa profesorima ili sa Kinezima, on se usvoji kao i svaki jezik - dodaje Tijana. - Kao što sam rekla, najveći problem je pismo, jer jedan parafer mora da se ispiše stotinu puta. Kinezi znaju oko tri hiljade karaktera, a ja, koja sam trenutno između A2 i B1 nivoa, znam oko 600 karaktera.

Iako učenje kineskog jezika mnogima zvuči nedostižno, Tijana preporučuje svima da ga uče jer sa sobom nosi i bogastvo kineske kulture i tradicije.

- To je fascinantan jezik koga prati bogata istorija i tradicija Kine, te svima koje zanima preporučujem da ga uče, jer kasnije može dosta koristiti - poručuje naša sagovornica.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

6
Dragana Odgovori
Bravo Tijana!!!!
milozvučni Odgovori
Baš se dvoumim da li je lepši italijanski ili kineski pa da se odlučim kojeg ću učiti.
C
Kineza milijarda i po. Ako češ u biznis kineski je mnogo bolji
MirkoGlogovac
Nije tržak. Ako savladaš kako se pravi rečenica, tonove i ne budeš bukvalno prevodio/la naučit ćeš ga. Ja već učim 5 godina Mandarisnki jezik. Sretno ti.
C Odgovori
A ja mislio da sam super jer znam da kažem dobar dan i doviđenja na kineskom.
MirkoGlogovac Odgovori
Kako odmah donosite zaključak da je Kineski koji treba zvati Mandarisnksi( Kina ima mnogo jezika) da je najteži jezik na svijetu? Vi ga ne gpvorite, nikada ga niste učili.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.