Komentara: 34
Pregleda: 7326

Težak materijalni položaj zdravstvenih radnika

10.10.2018. u 17:43h
Izvor: Subotica.com
Na Otvorenom univerzitetu održan je sastanak Sindikata zdravstvenih radnika, sa ciljem da se ukaže na težak materijalni položaj zaposlenih u zdravstvu.
Težak materijalni položaj zdravstvenih radnika

Zbog niskih zarada, veliki broj zdravstvenih radnika, posebno medicinskih sestara i tehničara poslednjih godina napustilo je  posao u Srbiji i u potrazi za boljim životom, otišlo  u inostranstvo. Prema procenama, samo u prethodne dve godine, Severnobački okrug napustilo je oko 500 medicinskih radnika, najviše medicinskih sestara i tehničara, ali i lekara specijalista.

Da su zaposleni u zdravstvu u teškom položaju, potvrdio je i tehničar u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja, Žolt Sendi, koji kaže da su uz niska primanja zdrvastveni radnici izloženi i velikim priscima, kako od strane pacijenata, tako i zbog nedovoljnog broja zaposlenih.

-   Što se tiče posla, koliko radimo i koliko smo opterećeni, pritisak na nas je jako veliki. Broj ljudi je smanjen, samo u toku avgusta i septembra petoro ili šestoro zaposlenih tehničara je otišlo iz Službe i već su u inostranstvu. To stvara ogroman problem, jer su to sve iskusni ljudi, profesionalci-rekao je Sendi.

Težak materijalni položaj zdravstvenih radnika

Masovni odlazak iskusnih  zdravstvenih radnika značajno utiče na  kvalitet zdravstvene zaštite, upozorili su predstavnici Sindikata, te najveću štetu podnose pacijenti.

-Zdravstvena usluga je spala na najmanji mogući nivo, jer odlaze najiskusniji. Ako zdravstveni radnik nema iskustva, dok on nauči, pati pacijent. Zato je jedan od zadataka Sindikata da pokušamo da poboljšamo uslove, našom sindikalnom borbom i pregovorima sa Vladom Srbije - poručio je predsednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Severnobačkog okruga, Saša Đapić.

Sastanku je prisustvovao i predsednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije, Zoran Savić, koji je istakao da je nov predlog platnih grupa i razreda za zaposlene u zdravstvu i socijalnoj zaštiti povoljniji nego što je prvobitno predloženo,  ali da tek predstoje pregovori za zaposlene, koji nisu medicinske struke.

- Predlog koji je došao iz Ministarstva državne uprave je jako loš za zaposlene ovih grupacija, jer nisu adekvatno sagledani. Za zaposlene u zdravstvu i socijalnoj zaštiti koji rade u osnovnoj delatnosti smo se izborili i oni će biti sagledani znatno bolje nego što je to bio predlog Ministarstva zdravlja, ali nam ostaje da se i za druge zaposlene izborimo kako bi im se poboljšao položaj. Neko ko ima visoku školsku spremu na primer pravnik, ekonomista ili inženjer po predlogu bi trebalo da bude u istoj grupi sa medicinskom sestrom, što nije logično. Moramo da vodimo računa o obrazovanju i o poslu sa kojim se taj zaposleni bavi, kao i njegovoj odgovornosti i rizicima - poručio  je Savić.

Težak materijalni položaj zdravstvenih radnika

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 6 meseci
Komentara: 34
Pregleda: 7326
Povezane teme

dom zdravlja subotica

sindikat zdravstvenih radnika

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.