Komentara: 3
Pregleda: 2398

Testom iz maternjeg jezika počelo polaganje male mature

23.06.2021. u 16:15h
Izvor: Subotica.com
Testom iz maternjeg jezika počelo polaganje male mature

Prvog dana završnog ispita za učenike osmih razreda, test iz maternjeg jezika u OŠ "Matko Vuković" polagalo je 67 đaka na srpskom jeziku i 12 učenika na hrvatskom jeziku. Mali maturanti su bili raspoređeni u ukupno osam učionica, a za izradu testa na raspolaganju su imali dva sata.

- Gramatika je bila najteža, ali je test bio lak. Očekujem dobre rezultate i želim da upišem Tehničku školu "Ivan Sarić", smer Vozač motornih vozila - kazao je Hasan Muhamed, koji je test iz srpskog jezika brzo uradio.

- Zadaci su bili mnogo lakši nego do sada na vežbama i probnom testu. Jedino nisam uradila 20. zadatak. Nisam znala odgovor o pesmi Dinka Šimunovića. Mnogo je lakše kada se odgovori zaokružuju, kao što je bilo danas. Planiram da upišem Ekonomsku školu "Bosa Milićević" - rekla je Darija Baraković, koja je test polagala na hrvatskom jeziku.

- Uradio sam dobro test i očekujem da budem zadovoljan krajnjim rezultatom. Pitanja su bila lakša u odnosu na probna i sviđa mi se što je većina bila na zaokruživanje. Najviše mi je oduzelo vremena čitanje teksta i zaključivanje odgovora, ali nijedno pitanje ne bih izdvojio po težini - istakao je Marko Patarčić, kojem test iz srpskog jezika nije bio težak.

Testom iz maternjeg jezika počelo polaganje male mature

Kako objašnjavaju iz OŠ "Matko Vuković", pripremna nastava za polaganje male mature se ove godine održavala u školi, a ne na daljinu, a đaci su, pre pravog testa, u dva navrata polagali i probne testove, što im je umnogome pomoglo da provere svoje znanje, savladaju ono što im nedostaje i upoznaju se s procedurom, koja je mahom ostala ista kao i prošle godine.

-  Novine su, recimo, da učenici mogu sa roditeljima da popunjavaju listu želja u elektronskoj formi, a ukoliko nemaju mogućnosti, mogu i da dođu u školu. Ove godine se više koristi elektronika i direktori škola imaju više izveštaja, a uglavnom sve radimo putem portala - objasnila je Mirjana Stevanović, direktorka OŠ "Matko Vuković". - Novina je i to da se testovi ove godine pregledaju u školi. Naši nastavnici su dobili određene pristupe portalu i sada to mogu da rade u školi. Podeljeni smo u četiri grupe i prva, druga i treća počinju danas da pregledaju testove, a četvrta grupa sutra i tako sve do subote, dok se rezultati očekuju u nedelju.

Testom iz maternjeg jezika počelo polaganje male mature

Mali maturanti će sutra polagati test iz matematike, dok ih u petak očekuje polaganje kombinovanog testa. Na završnom ispitu učenici mogu da osvoje ukupno 40 bodova, odnosno po 13 iz maternjeg jezika i matematike, a 14 iz kombinovanog testa, dok iz škole mogu da nose najviše 60 bodova, na postignut uspeh tokom osmogodišnjeg školovanja.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 10 meseci
Komentara: 3
Pregleda: 2398

Povezana vest

Povezane teme

Mirjana Stevanović

mala matura

završni ispit u osnovnim školama u subotici

prijemni ispit

OŠ Matko Vuković

polaganje završnog ispita

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.