• Pregleda: 3954

Tavankut u konkurenciji za autentična sela Vojvodine

Tavankut u konkurenciji za autentična sela Vojvodine

Deset vojvođanskih sela biće izabrano za autentične predstavnike vojvođanske odnosno podunavske kulture, običaja, gastronomije i muzike u sklopu projekta „Bogatstvo različitosti“ koje realizuje turistički Klaster Istar 21. Za ovaj projekat koji bi vojvođanskim selima doneo značajnu promociju pod okriljem Turističke organizacije Vojvodine apliciralo je više od 40 sela naše regije, a među njima i sela u subotičkoj opštini Donji i Gornji Tavankut i Čikerija.

Tim povodom predstavnici 8 pokrajinskih sekretarijata kao i Turističke organizacije Vojvodine posetili su danas sela u našoj opštini i upoznali se sa bogatom kulturom ovdašnjih žitelja. Uz specijalitete lokalnog udruženja žena, zanatlije, tamburaše, mlade članove kulturno-umetničkog društva koji su u nošnjama izveli tradicionalne bunjevačke pesme kao i uz predstavljanje umetnosti slamarki, slikara i promovisanje domaćih proizvođača voća, meda i rakije Tavankućani su ponudili niz prepoznatljivih elemenata kulture i običaja stanovnika sela Severne Bačke.

Od predstavnika pokrajinskih sekretarijata mogli smo čuti da je prijavljen veliki broj specifičnih sela koja bi mogla ući u turističku ponudu Vojvodine ali i da nisu sva sela na istom organizacioom nivou. Deset izabranih sela će sigurno dobiti promociju u okviru Turističke organizacije Vojvodine na inostranom tržištu a još deset sela će biti uključeno u promovisanje na domaćem tržištu. Svakako, sva sela treba da dobiju podršku u edukaciji i pripremanju projekata koje će sami morati da pišu i potom za njih da traže sredstva a izabrana sela će imati malu prednost u ovom procesu. Pokrajinski sekretarijati trebalo bi da obilaskom ovih sela utvrde kako pomoći aktivnostima svakog sela pojedinačno. Konačano proglašenje sela koja su prošla na ovom konkursu održaće se krajem septembra tokom novosadskog „Sajma turizma“.

Izvor: RTV City

povezane teme

0

Ova vest još uvek nije komentarisana.