Komentara: 0
Pregleda: 2376

"Talenat na dar" - Martin Kiš, student Visoke tehničke škole strukovnih studija

12.12.2018. u 11:00h
Izvor: Subotica.com
Serijal "Obrazovanjem do željene karijere" nastavljamo sa Martinom Kišom, studentom treće godine Visoke tehničke škole strukovnih studija, na smeru Informatika - Internet i elektronsko poslovanje.
"Talenat na dar" - Martin Kiš, student Visoke tehničke škole strukovnih studija

Za perspektivnu struku kao što je informatika, Martin Kiš se zainteresovao sasvim slučajno, kada je u Tehničkoj školi "Ivan Sarić" za izborni predmet odabrao programiranje. Pošto mu se dopao, kako kaže, drugačiji način razmišljanja koji je potreban za rešavanje zadataka, odlučio je da nastavi da se usavršava na ovom polju, upisavši informatički smer Internet i elektronsko poslovanje na Visokoj tehničkoj školi strukovnih studija.

- Brojni korisnici svakodnevno upotrebljavaju internet na telefonima, tabletima i računarima, ali oni vide samo finalni proizvod ispred sebe, dok programeri deluju iznutra. To me je najviše privuklo kod veb programiranja, ali i rešavanje problema i logičkih zadataka. Zapravo, zanimljive su mi obe grane koje sam do sada izučavao, odnosno administrator računarskih mreža koji sam završio u srednjoj školi, tako da još uvek nisam siguran čime bih se bavio i šta bih od ta dva izabrao, ako ne i oba - priča Martin.

Naš sagovornik je mišljenja da, kada je njegova struka u pitanju, praksa može da se ostvari na svakom koraku, kako u školi uz pomoć profesora, kod kuće putem interneta, tako i u kompanijama u Subotici i okolini.

- Znanje koje sam stekao u toku dosadašnjih studija mi je poslužilo kao dobra podloga za dalji razvoj, zbog čega sam imao priliku da odem na praksu u "Execom Nord", gde sam naučio i nekoliko novih stvari. Moj zadatak je bio da uradim framework za PHP, a dopalo mi se i to što je rad sa ljudima bio veoma dobro osmišljen. Pored toga, išao sam na predavanja u vezi s mojom stukom u Infostud Hub, učestvovao sam i na konferenciji o e-trgovini, a takođe nas profesor Zlatko Čović uvek obavesti gde možemo da volontiramo ili da odemo na praksu. Zaista imamo mnogo mogućnosti i svako ko želi uvek može da pronađe nešto novo i zanimljivo za sebe - objašnjava Matrin.

"Talenat na dar" - Martin Kiš, student Visoke tehničke škole strukovnih studija

Kada su u pitanju planovi za budućnost, Martin ističe da bi želeo da upiše master studije i to na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu. Nakon toga, želja mu je da se vrati u Suboticu i ovde pronađe zaposlenje u struci, a ukoliko u tome ne uspe, kaže, uvek može da radi kao freelancer za neku domaću ili stranu kompaniju. Bilo kako bilo, Srbiju ne bi želeo da napusti.

* Objavljeni članak je deo projekta "Talenat na dar" koji se realizuje uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama koji je sufinansirao projekat. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, koji je dodelio sredstva.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 4 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 2376
Povezane teme

studenti subotica

visoka tehnička škola

visoka tehnička škola strukovnih studija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.