• Pregleda: 3067

Takmičenje risara u subotu u Đurđinu

Tradicionalno takmičenje risara održaće se u subotu, 13. jula, pokraj crkve sv. Josipa Radnika u Đurđinu, a domaćini 52. po redu manifestacije biće Gabrijel i Snežana Kujundžić.
Takmičenje risara u subotu u Đurđinu

Za titulu najbržeg i najspretnijeg, u subotu će se takmičiti risarski parovi iz Subotice, Đurđina, Žednika, Tavankuta, Sente, Mužlje, Crne Bare, Beronje, Novog Orahova, Lalića, i Sivca, dok iz inostranstva dolaze parovi iz Mađarske, Hrvatske i Bosne i Hercegovine koji će kositi žito u revijalnom delu programa. Domaćini manifestacije biće Gabrijel i Snežana Kujundžić, koji će dočekivati goste na njivi i prema starom običaju dogovarati cenu rada sa risarima.

Ove godine će se takmičiti i deca risara, koja će imati priliku da se pokažu i da vide kako je to kada se takmiče u košenju, a njihova desna ruka biće i male risaruše koje će moći da nauče šta sve posao risaruša podrazumeva - najavila je Ljiljana Dulić, potpredsednica Udruženja bunjevačkih Hrvata "Dužijanca".

Kao i svake godine, takmičenje risara počinje u ranu zoru, u 6 časova, okupljanjem risara i njihovim izlaskom na njivu. Potom sledi tradicionalno pletenje uža i doček gostiju, dok se početak takmičenja risara očekuje u 9 časova. Kao jedan od najatraktivnijih delova programa, ističe se i risarski ručak koji se služi na balama slame.

- Za ovogodišnje takmičenje risara je na risarskom disnotoru napravljena slanina, kiselnu su napravile naše risaruše, a taranu koju ćemo kuvati na starinski način napravile su žene u Đurđinu na radionici. Ovo posebno naglašavamo, jer je ovo manifestacija kroz koju želimo da se na autentičan način prikaže rad na njivi, kosida, vršidba i naravno šta su risari jeli - poručio je Marinko Piuković, direktor Udruženja bunjevačkih Hrvata "Dužijanca".

Osim ove manifestacije, naredne nedelje održaće se i nadmetanje u pucanju bičeva takođe u Đurđinu, a nju će pratiti izložba koja će biti otvorena u Gradskom muzeju, te revija novog ruva u dvorištu HKC "Bunjevačko kolo".

Program takmičenja risara

Subota, 13. jul

 • 6:00h Okupljanje risara
 • 6:30h Izlazak risara na njivu
 • 6:45h Smotra risara
 • 7:00h Pletenje uža
 • 7:15h Polazak gostiju na karucama
 • 7:25h Doček gostiju na njivi
 • 8:00h Risarski ručak
 • 9:00h Početak takmičenja risara
 • 10:00 - 12:00h Prikaz rada na starim mašinama i vršalici
 • 11:00h Proglašenje pobednika u kuvanju tarane
 • 11:30h Dečije igre na strnjiki "Kasalisica", folklorni nastup
 • 12:00h Proglašenje pobednika takmičenja risara, uručivanje nagrada i zahvalnica
 • 12:30h Svečana užina za goste i risare
Izvor: Subotica.com

povezane teme

14
I79 Odgovori
Hoće biti stolnjak dresova kao i prošle godine?
Cekic
Hoce
Su
Imas nesto protiv misu?
Zoki
Stoljnak dresovi???Jer to mislis na one sto ceo svet nosi posle svetskog prvenstva i Barselona.Evo necemo jer se tebi ne svidjaju.Ljubomora je gadna stvar.Neka svako nosi sto mu volja,pa i ti.Meni ne smeta.
I79
@Zoki-jesu ti pradida i dida nosili stolnjake kada su išli u risare?
Nisu ni znali šta je šahovnjara.
A ti si danas veći hrvat od hrvata.
Jan
Od stolnjaka se rade najbolje krpe
bona fide Odgovori
Ovo mora da bude manifestacija celog grada i okoline. U suprotnom ,preselite je u Zagreb, pa nek je oni plaćaju.
Mali
A jel je ti plaćaš?
Zoki
Ma nemoj,pa onda hercegovacke veceri preseli u Hercegovinu.Ta desavanja treba svi da placamo zar ne?Samo opusteno dosljak,i budi sretan sto te odavde niko ne tera.
rt Odgovori
Gospodine Piukovics , u sredini kao što je Subotica , ni sam grad se nosi ( samo ) takav naziv tako je i sa selom u kojem će se kositi . Neće biti , da je ispravno da se zaboravi ( i iz etnoloških razloga ) , ko su bili risari a ko gazde im . Neće biti da nacija kao etničko poreklo , zaboravi narod . Narod koji desetinama vekova ima u svojoj kulturi ~ pucanje bičem . Manifestacija koja će biti održana , ne samo da se spominje tek pola veka , nego je u biti prilagođeno komunističko nasleđe. Znate gospodine to sve , ime velikog naroda kao i ime malog sela , ali prilagođavate. Kome ? Istorijskoj istini ? Čik da je za vreme Tita ( na prvoj ili desetoj od pedeset dve ) , neko rekao da povorka ne pripada i Albancima nego samo Szabatki !
Mali
Jako si glup,ustvari priglup
I79
@Mali-ko mu kaže, ajde kući mali i ne diraj tuđe kokoške.
rt Odgovori
Risari su najamni radnici ,koje gazda nagrađuje u naturi . Deci ni Brumer cukorku , nisu mogli kupiti za svoj teški rad. Oni su one na vršalicama , kad su se pojavile, nazivali kao i gazde im GEPESI ( mašinisti). Rabadžije su se menjale posle svakog MEREŠA ( merenja) ,koji li narod ima te reči ? Za vreme Tita,kad nije postojao zakon o upotrebi jezika i pisma ,a trebalo je po direktivi i bez naknade napraviti bine za ovu manifestaciju , znalo je pisati DOLGOZUNK SZOMBATON IS . Danas Piukovics ur , postoji taj zakon ! Povodom ovakvih manifestacija uputno je ispisati imena Subotica,Žednik i Đurđin i na drugi i treći način .Ako ne , to ima poruku. Komunisti su upravljali ovom manifestacijom . Drug gen.sek. CKSKJ je zabranio bandašicu i pratioca joj 15 možda i više godina . Samo deca . Znate li zašto gospodine Piukovics ? Ko opet gura decu ? 1968 god. 3000 učesnika i 60.000 gledalaca. A danas?
bona fide Odgovori
mali@
Pa baš si gluperda.
Po gradaciji glup je jače od priglup.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.