Komentara: 2
Pregleda: 4345
Foto

Takmičenje risara u subotu u Đurđinu

05.07.2017. u 12:53h
Izvor: Subotica.com
Takmičenje risara, koje se obeležava u okviru manifestacije "Dužijanca 2017", održaće se u subotu, 8. jula, na njivi pored crkve Svetog Josipa Radnika u Đurđinu. Domaćini manifestacije biće Lazar i Slavica Cvijin.
Takmičenje risara u subotu u Đurđinu

Tradicionalno Takmičenje risara ove godine se obeležava po 50. put, a Lazo Vojnić Hajduk, potpredsednik Udruge bunjevačkih Hrvata "Dužijanca", rekao je nešto više o nastanku ove manifestacije.

- Godine 1968, okupio se jedan broj ljudi u Subotici, koji su osetili da je sada trenutak da se priredi manifestacija koja će zainteresovati ceo grad, i koja će imati budućnost i kulturološki značaj. Te godine organizovano je Takmičenje risara. To je veoma značajna manifestacija, koja se tada prvi put pojavljuje u okviru proslave Dužijance, i u kojoj je učestvovalo osam zajednica iz okoline Subotice. Takmičenje je bilo nešto složenije nego danas, jer su grupe od po dva risarska para dobijale parcele od 200 kvadratnih hvati, odnosno 720 kvadratnih metara koje je trebalo pokositi - podsetio je Vojnić Hajduk, naglasivši da je prvom takmičenju prisustvovalo oko 20.000 gledalaca.

Manifestacija svake godine počinje u ranim jutarnjim časovima, tačnije u 6 časova okupljanjem risara na njivi.

- Ove godine očekujemo oko 25 risarskih parova, koji će se takmičiti, i 5 parova mlađe generacije, koji će revijalno kositi, te ih nećemo ocenjivati. Za sve takmičare i posetioce, pripremili smo čuveni risarski ručak, odnosno slaninu, domaći hleb i luk, koji će se služiti na balama od slame. Tako da je za sve koji dođu, dovoljno samo da ponesu bricu i mogu obedovati - našalio se Marinko Piuković, direktor Udruge bunjevačkih Hrvata "Dužijanca".

Početak Takmičenja risara označiće gradonačelnik Subotice, Bogdan Laban, u 9 časova. Osim takmičenja, organizatori su, kao atraktivan sadržaj, istakli košenje žita na starim kosačicama, takmičenje u kuvanju tarane, u kojem će učestovati 12 ekipa, i posetu bunjevačkom Etno salašu, koji se nalazi u blizini njive.

Takođe, biće i programa za najmlađe, odnosno dečje igre na strnjiki "Kasalisica", kao i folklorni nastup. Pobednici ovogodišnjeg takmičenja biće proglašeni u 12 časova, nakon čega će uslediti svečana užina za risare i goste.

Zainteresovani sugrađani, koji budu želeli da prisustvuju ovoj dugogodišnjoj manifestaciji, u Đurđin će moći da odu i autobusima Subotica-Transa, koji iz Subotice polaze u 7 ujutro, a iz Đurđina se vraćaju u 12 časova i 10 minuta.

Izvor: Subotica.com
Najava takmičenja risara u Đurđinu Najava takmičenja risara u Đurđinu Najava takmičenja risara u Đurđinu Najava takmičenja risara u Đurđinu Najava takmičenja risara u Đurđinu Najava takmičenja risara u Đurđinu Najava takmičenja risara u Đurđinu Najava takmičenja risara u Đurđinu
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 6 godina i 9 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 4345
Povezane teme

dužijanca subotica

takmičenje risara

risari

đurđin

dužijanca 2017

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.