• Pregleda: 5798

Takmičenje risara održano danas na salašu nadomak Đurđina

Takmičenje risara održano danas na salašu nadomak Đurđina

Jutros je na salašu nadomak Đurđina održano takmičenje risara, uoči obeležavanja 100 godina Dužijance. Manifestaciju je posetio veliki broj ljudi, zvaničnici grada Subotice, Republike Hrvatske, kao i ministar Kulture RS Predrag Marković. U takmičenju risara učestvovalo je 105 parova sa različitih područija što Srbije, što okolnih zemalja.

Mustafa Bašić došao je iz Bosne i Hercegovine sa svojom ćerkom na ovu, sada već gradsku menifestaciju. Mustafa kaže da je na ravničarskom području mnogo lakše kositi nego u brdskom, i da se od ovog posla može živeti samo ukoliko se mnogo radi.

Domaćin salaša Veljko Vojnić Purčar kaže da mu dovrište nikada nije bilo posećenije nego danas, ali I da mu srce nikada nije bilo ispunjenije, jer se ova zahvalnost Bogu za dobar rod, obeležava kod njega u domaćinstvu.

Negde oko 8:30 postavljen je tradicionolni doručak na njivi, gde je služena bela slanina, kiselo mleko, domaći hleb I luk. Nakon što su stomaci bili puni, prešlo se na svečani program, gde je gradonačelniku Subotice uručeno zvono koji, je dat znak da takmičenje u košenju može da počne.

Takmičenje Risara - Đurđin - slike, fotografije

Samo što je košenje počelo na salaš je došao i ministar za Kulturu RS Predrag Marković, koji je zajedno sa gradonačelnikom Subotice i predsednikom organizacionog odbora Dužijance Davorom Dulićem obišao sve risare koji su vredno obavljali svoj posao.

Fotografije sa ovog prelepog događaja: Takmičenje risara - Đurđin

Izvor: RTV Yueco

povezane teme

0

Ova vest još uvek nije komentarisana.